"Ett gott tecken"

Den massiva kritiken mot att lägga ner ett av nattågen till Norrbotten tog skruv - nu skjuter statliga Rikstrafiken upp beslutet.- Det är bra att man tagit till sig besöksnäringens åsikter, men nöjd är jag först när jag sett ett positivt beslut, säger Erica Carlsson, tf vd vid Kiruna Lappland.

Jan-Olov Andersson, Kiruna, tror att det kommer att bli turistföretagare som får lägga ner om ett nattåg läggs ner.

Jan-Olov Andersson, Kiruna, tror att det kommer att bli turistföretagare som får lägga ner om ett nattåg läggs ner.

Foto: Göran Ström

KIRUNA2010-11-30 06:00
Det blev inget beslut vid Rikstrafikens styrelsemöte om att dra in ett av två nattåg, Göteborgståget, till Norrbotten.
- Vi har tagit till oss den entydiga kritiken och de synpunkter som kommit, säger Ulf Lundin, generaldirektör för Rikstrafiken.
Men nattågen är inte räddade.
Gemensamt yttrande
Rikstrafiken har lämnat frågan till Trafikverket, som tar över dess uppgifter vid årsskiftet, för att de ska utreda förslaget ytterligare.
Bland andra har länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och region Gävleborg förkastat förslaget i ett gemensamt yttrande. Det har också turistföretagen gjort.
Erica Carlsson, Kiruna Lappland, är glad att Rikstrafiken tagit till sig näringens kritik.
- Det ska kännas lätt att ta sig hit. I den nya strategin för besöksnäringen i landet finns ett mål om att fördubbla den och Kiruna är ett av de utpekade områdena. För att kunna satsa och dra hit fler måste vi förlänga vår säsong och då måste vi veta att det finns kommunikationer, säger hon.
"Jag är optimist"
Jan-Erik Jaensson, vd för Swedish Lapland Tourism, tolkar det uteblivna beslutet som ett gott tecken.
- Jag är optimist och tror att Trafikverket nu fattar rätt beslut.
Enligt Ulf Lundin krävs förändringar i det uppdrag staten gett för att kunna tillgodose kraven från kritikerna. Uppdraget i dag ska ge bastrafik där inte kommersiell trafik finns.
- Vi ska inte konkurrera med kommersiell trafik. Trafiken mellan Stockholm och Göteborg är den starkaste marknaden i landet. Att köra trafiken till Göteborg tar marknadsandelar på en kommersiell marknad och det är inte vår sak att bedriva samhällsstödd trafik på den.
"Vansinnigt"
Beslutet om vad som ska ske med tågtrafiken till och från Norrbotten ska vara klart till juni 2013.
Det var inte många som ville prata med NSD när tåget från Göteborg kom in till Luleå, två timmar försenat. Men Jan-Olov Andersson, 74, Kiruna, som inte kommer med tåget, utan som ska ta tåget till Kiruna på eftermiddagen håller med kritikerna och tror att turistnäringen tar skada om tåglinjer dras in
- Det är helt vansinnigt och om tågen dras in tror jag att många turistföretagare går i stöpet. Busstrafiken lär inte öka och att åka buss är inte angeläget för turister heller, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om