Gruv- och prospekteringsföretaget Talga resources har nu lämnat in bearbetningskoncession till Bergstaten och tillståndsansökan enligt Miljöbalken inklusive en Natura 2000-bedömning till Mark- och miljödomstolen.
– Det är stort, det här är kulmen av ett arbete som har pågått i nästan tio år, att få klar de här olika analyserna för att kunna lämna in det. Vi ser det som nästa steg av utvecklingen av företaget, säger Cen Rolfsson, kommunikationsansvarig.
Undersökningar visar att grafiten på Nunasvaara i Vittangi är helt unik.
– Det har framkommit tekniska insikter och marknadsapplikationer under åren. Och samtidigt så har det skett parallellt med en utveckling där hållbar industri har blivit allt viktigare och elbilsindustrin har verkligen blommat upp.
Tanken är att grafiten ska förädlas i Vittangi och transporteras till en produktionsanläggning i Luleå. Transporterna ska ske med två lastbilar per dygn.
– Det finns en närhet till hamnen där så att man kan frakta materialet till de europeiska industrierna, som bilindustrin och så vidare. Sedan har Luleå varit väldigt duktiga på att marknadsföra sig i samband med etableringsprocessen.
Planen är att gruvan ska sysselsätta 50 personer och produktionsanläggningen i Luleå ytterligare 70 personer.
Talga resources beräknar att myndighetsbesluten kommer att dröja 12-18 månader.
– Vi ser ingen anledning till att vi inte skulle få igenom det, vi hoppas att det ska behandlas tidsenligt, säger Cen Rolfsson.
Ett steg vidare mot gruva i Vittangi
Nu har Talga resources tagit ytterligare ett steg mot att starta en grafitgruva i Vittangi. I veckan lämnade de in sina ansökningar.
Nu går Talga Resources vidare med de ansökningar som behövs för att få tillstånd till att starta en grafitgruva på Nunasvaara i Vittangi.
Foto: Talga Resources
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!