En flaska Acetylengas läcker i ett garage i Kiruna på Kabelvägen 6. Larmet kom in till SOS klockan 10:04 i förmiddags.
SOS Alarm varnar allmänheten och man bör ha ett säkerhetsavstånd på 300 meter från byggnaden.
- Vi har utrymt närområdet och vi vill inte ha in mer folk. Det läcker Acetylengas och det är risk för explosion, säger Emma Lundgren, Räddningstjänsten Kiruna.
Vid halvtolv-tiden meddelar polisen att räddningstjänsten fortfarande jobbar med läckaget, man arbetar med att vädra ur gasen ur lokalen. Tuben som är av en större modell läcker fortfarande. Man gör också mätningar i lokalen för att se hur mycket mängd av gasen som läckt ut.
Acetylengasen
– Andra gaser som vätgas och metangas måste ha syre för att få en reaktion. Men acetylen kan explodera ändå. Det räcker med en yttre brandpåverkan. Det är en väldigt otäck egenskap hos gasen. Denna egenskap gör att man är väldigt angelägen om att acetylen inte ska bli brandpåverkad, säger Lars Synnerholm, gasexpert på Myndihgeten för skydd och beredskap.
Till skillnad från andra gaser som till exempel metangas eller vätgas är inte faran över om man får ut flaskorna ur en brandhärjad byggnad. Processen i acetylenflaskan fortsätter och måste kylas ner.
- Utav alla gasflaskor som hanteras industriellt eller privat är det acetylengasen som är förknippat med den värsta faran av alla, säger Lars Synnerholm.