För att arbeta som auktoriserad bergsguide i Sverige krävs det 113 dagars strukturerad utbildning spridd över minst tre år-
För fjällguider finns det ingen auktorisering. Det krävs bara att du kan öppna munnen och säga "Jag är fjällguide".
Skillnaderna mellan yrkena är inte heller speciellt stora, förutom utbildningsmässigt. Den som anordnar guidad fjälltur får dock inte gå på glaciärvandring eller strapatser där fallrisk föreligger.
Legitimation
Nu erbjuds norrbottningar med goda fjällkunskaper möjligheten att utbilda sig till professionell fjällguide, eller fjälledare som det kallas. Detta sker via så kallade uppgraderingsseminarier.
- Det finns oerhört många i Norrbotten med mycket erfarenhet av fjällen, bland annat skotersafarianordnare. Tanken är att de kommer och gör provet och blir legitimerade fjälledare. Som det är nu kan vem som helst kalla sig guide och ta med sig folk upp på fjället, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.
Kvalitetskontroll
Målet med utbildningen är att fjälledaren ska kunna erbjuda de som vill uppleva fjället, sommar- eller vintertid, ett säkert sätt att göra det på.
I utbildningen ingår bland annat kurser i första hjälpen, orientering, fysisk prestation, vadning, bivackering samt snö- och lavinsäkerhet.
- Det handlar om kvalitetskontroll. Vi måste få till en standard för hur guideturer i fjällen ska skötas, säger Per-Olov Wikberg.
Det finns idag omkring 300 utbildade fjälledare men antalet personer som erbjuder guideturer till fjälls är betydligt högre.
För tillfället erbjuds fjälledarutbildningen vid Tornedalens folkhögskola i Övertorneå.