Carl-Johan "Callis" Mäki har som vanligt en handdriven isborr med sig när han kollar istjockleken på Luossajärvi, som är skådeplatsen för söndagens pimpeltävling.
– Det ser bra ut, isen är 80 centimeter tjock och det är en fast is. Inget vattenlager som gör isen svårborrad, säger han.
Vädret är viktigt för hur många som kommer till tävling. I genomsnitt under åren har man haft mellan 500-600 pimplare.
– Vädret styr ju. Jag fick ett samtal förra veckan från Norsjö i Västerbotten som ville köpa förköp. De skulle komma och pimpla. Finländarna är så intresserade så de kommer alltid också. Om vi här gillar hockey så är det fiske som gäller för dem, säger Mäki.
På Kirunahugget är alla typer av isborrar tillåtna.
– Det är väldigt ovanligt att alla typer tillåts. Idag är det mycket skruvdragar-isborrar som är tysta och smidiga men för 38 år sedan när vi startade tävlingen då var det bara stora motor-isborrar. De låter första kvarten när hålen ska borras men när de tystnar blir alla nöjda. Har vi maskiner vi kan använda så är det tillåtet, har vi handjagare så använder vi det. Man väljer själv.
Skräms fisken när det låter?
– Jag har aldrig pratat med fiskarna så det är svårt att veta. (skratt)
74-åringen har varit med från starten för 38 år sedan. Bakom tävlingen står Kiruna IF och den har blivit ett viktigt bidrag till föreningskassan varje år. Samtidigt ger den möjlighet för ungdomslagen att tjäna en slant.
– Det ger ju tillskott till föreningen och vi bidrar till arrangemang i vår stad. De ska ju inte bli färre på grund av samhällsomvandlingen och gruvan. Jag kommer att köra på till det bittra slutet, säger Carl-Johan "Callis" Mäki.
Luossajärvi ligger stadsnära och även om sjön har minskat i omfång under åren när delar av sjösystemet torrlagts för gruvbrytningens behov så finns det både vatten och fisk i sjön.
– Det finns mycket vatten och är ingen liten pöl. Här finns övervägande sik och abborre, men också någon harr och öring. Det kan räcka med en stor eller flera mindre att få högsta totalvikten.
Kan man äta fisken?
– Ja, det kan man göra. LKAB har koll på föroreningarna. Det är inga problem att äta. Det är ju folk och fiskar här annars också. All fisk som kommer upp på tävlingen tar vi hand om.