Skolstruktur 2,0 var på tapeten 2015. Kultur- och utbildningsförvaltningen presenterade då förslaget som gick ut på att samla lärare och elever till färre skolor. Sju av kommunens tolv skolor skulle komma att försvinna inom en tidsperiod på fem till tio år. Men skolorna i Svappavaara, Jukkasjärvi och övre Soppero skulle klappas igen samma höst.
Året efter beslutade kommunen att inte genomföra skolstrukturförändringen, istället skulle det satsas på rekrytering av lärare.
Under våren 2018 kom det upp ett förslag på en mindre förändring av skolstrukturen som gick ut på att flytta elever mellan skolor. Lågstadiet skulle bland annat flytta från Högalidskolan. Det förslaget utreds fortfarande.
– En förändrad skolstruktur har varit efterfrågad i flera år av lärare och rektorer och vi har inte kommit till skott. Jag ser ju att behovet finns. Vi skulle säkerställa kvalitén i utbildningen vilket är nog så viktigt idag när vi ser att vi brottas med lärarbrist och så vidare. Jag tror att det är jätteviktigt att genomföra skolstrukturförändringar, säger Stefan Sydberg (M), vice kommunalråd.
Hur förändringen skulle se ut och hur det skulle gå till måste i så fall utredas.
– Det enda jag vet är att den skolstruktur som vi har idag, och då pratar vi framförallt i tätorten, den är inte optimal. Detaljerna för hur man skulle ta nästa steg måste vara upp till förvaltningen att avgöra tillsammans med rektorer och lärare för att det ska bli så bra som möjligt.
Samtidigt planeras också för en ny grundskola i nya centrum som ska rymma flera hundra elever vilket betyder att andra skolor kommer att avvecklas.
Enligt Stefan Sydberg handlar en förändring av skolstrukturen inte om att spara pengar.
– Huvudorsaken är att säkra kvalitén i utbildningen, men det kan i sin tur leda till att vi behöver ta in färre vikarier, men i så fall är det en bonuseffekt.
Frågan har redan diskuterats i den nya kommunledningen mellan Centerpartiet, Moderaterna, Sjukvårdspartiet, Kristdemokraterna och Nya Kirunapartiet.
– Det kan bli så att vi måste över skolstrukturen, det har vi förankrat hos de samarbetspartner som vi har samtalat med, men vi har inget färdigt förslag, säger Gunnar Selberg (C).
– Om vi gör någonting så kommer vi göra det ganska fort.
Även Kristina Zakrisson (S) är positiv till en förändring i skolstrukturen.
– Jag tror att det är bra att sjösätta det därför att vi har så stora problem med lärartätheten. Med flerparallelliga klasser kan man utnyttja lärarna mer effektivt.