Framtiden oviss för krematoriet

Efter tre överklaganden till länsstyrelsen är framtiden oviss för Kiruna krematorium. Amalgamet i våra tandlagningar förstör mil-jön, enligt Miljöbalken.

Kiruna2011-07-12 06:00

Länsstyrelsen har tagit beslut om att lägga ned krematoriet i Kiruna. Anledningen är att amalgamet i våra tänder innehåller kvicksilver som förorenar miljön. Enligt Miljöbalken är kremering klassad som miljöfarlig verksamhet och måste likt industrier följas upp.

I dag kremeras 75 procent av alla avlidna i Sverige i landets över 60 krematorier. 24 av dessa saknar rening av kvicksilver varav Kiruna krematorium är ett. Men då svarar Kiruna endast för runt 100 av de nära
70 000 kremeringar som utförs i landet varje år.

Ökade koldioxidutsläpp
Eventuellt ökade koldioxidutsläpp i och med längre transporter från Kiruna till Gällivare eller rentav Luleå, överväger inte den negativa effekt som kremering vid Kirunas krematorium anses ha. Ett av argumenten är att anläggningen ligger inne i stan.

Staffan Wylinder, ordförande i kyrkofullmäktige i Kiruna, förstår anmärkningarna om reningsprocessen men ställer sig ändå frågande till beslutet.

- Jag kan förstå oron om att kvicksilver släpps ut
i och med kremeringar. Men det är en så ringa mängd då vi endast genomför runt hundra kremeringar varje år och det är en enorm investering att modernisera till en renare process, berättar han.

Beslut väntar
Kirunas krematorium kan i sinom tid vara ett minne blott om gruvbrytningen går som planerat och stadskärnan flyttas. Man har nu dispens att fortsätta verksamheten till årets slut. Skulle krematoriet läggas ned tillsammans med Gällivare krematorium innebär det körningar till Luleå minst hundra gånger tur och retur varje år vilket ökar krematorieverksamhetens koldioxidutsläpp.

FAKTA Kvicksilverutsläpp

➤ Kvicksilver är ett av våra grundämnen men också ett starkt miljögift. Under 2007 beräknades det totala utsläppet av kvicksilver till luft i Sverige uppgå till 633 kilo.

➤ Kremeringarnas andel beräknades till sju procent och har minskat kraftigt sedan 1980-talet. Sedan 2009 har Sverige infört ett totalförbud mot användandet av kvicksilver.

➤ Amalgam är den största exponeringskällan och huruvida det är giftigt för patienter är omdebatterat.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om