Anja Taube är chef för fritids- och kulturförvaltningen i Kiruna kommun. Men inte länge till. I februari nästa år blir hon Sametingets nya kanslichef. Ansvarig för myndigheten och den person som ska förvandla de politiska besluten till konkret handling. En balansgång mellan regeringsdirektiv och de folkvalda politikerna.
För att förstå varför den nya kanslichefen heter Anja Taube måste man först backa ett par år.
Taube kallar sig själv för Kirunabo. Hon har växt upp och bott här större delen av sitt liv. 1975 sökte hon en kemisk-teknisk utbildning i Blekinge och kom in. Resan fortsatte genom laboratoriet på LKAB, en turistutbildning i Östersund, jobb som folkhögskollärare och ett eget turistföretag. Men det var 1990, på jobbet som revisor och konsult åt kommunförbundet, senare PWC, som Anja Taube kom i kontakt med förvaltningar, myndigheter och politik. Sedan 2006 har hon varit chef på fritids- och kulturförvaltningen.
– Jag hoppas att jag kan ta med mig erfarenheten jag har med att arbeta med politikerstyrda organisationer. Det är klart att det är en skillnad i jämförelse med att arbeta i ett privat företag som PWC. Du måste lära dig att även om du har en vilja som chef att utveckla någonting och politikerna tycker annat, ja, då är det ändå politikernas beslut som gäller.
Snart byter Anja Taube hörnkontoret i stadshuset mot en betydligt mer sliten stol i den gamla Östermalmsskolan. Jobbet som kanslichef i Sametinget har nämligen kallats för ”katapultstolen”. Och det finns förstås en anledning. Under de åtta år som Taube varit fritids- och kulturchef har inte mindre än fem kanslichefer kommit och gått. Det har minst sagt varit stormigt.
– Jag vet ju inte vad det beror på att många har kommit och gått. Jag gör mitt bästa utifrån de erfarenheter jag har. Det är väl alltid en viss osäkerhet när man kliver in i ett nytt arbete. Men man får se det som en utmaning.
De politiska stridigheterna och den långdragna bemanningsprocessen var inget som oroade Anja Taube.
– Jag tyckte att det var ett intressant uppdrag. Det är en statlig myndighet och folkvalt parlament och det finns inte någon liknande organisation vad jag känner till. Även om Sametinget är en relativt ny organisation kan jag se att man kommit långt som myndighet. Men det finns alltid något att ta tag i och effektivisera.
– Sametinget sökte en chef och en ledare och jag har jobbat som chef. Mitt uppdrag, som jag tolkar det, är att verkställa det som politikerna har beslutat.
Hur den samisk-politiska kartan ser ut vet hon däremot inte.
– När det gäller Sametinget så kan inte jag deras frågor. Vad det är jakt- och fiskesamer driver för frågor. Den detaljkunskapen har jag inte än.
Anja Taube talar inte samiska. Men det här gör henne inte unik i sammanhanget. Till exempel talade inte den tidigare kanslichefen Patrik Kansa samiska.
– Jag saknar det samiska språket och det vet styrelsen om att jag inte har. På kansliet finns det ett flertal som kan samiska och jag räknar med att den kompetensen finns där. Det är svårt för mig att föreställa mig hur vardagsarbetet ser ut. Men jag vet att det finns tolkar för många, inte bara för mig. Det förkommer tolkar i de flesta mötessituationer. Jag tror inte att det ska vara ett problem.
Vilka utmaningar ser du som kanslichef?
– Att planera för det nya sameparlamentet i det nya Kiruna, det hade varit roligt att få vara med om det.