Från stillastående till högsta hastighet

Ett av de mest dramatiska åren i LKAB:s historia lider mot sitt slut.Bolaget har gått från total kris till fulla orderböcker och malmbrist.Nu säljs varenda pelletkula som kommer ut ur verken.- Vi har gått från stillastående till full hastighet, säger produktionsdirektör Anders Kitok.

Foto:

KIRUNA2009-12-28 06:00
När året inleddes var situationen följande.
Efterfrågan på malm bland världens stålverk var nere på rekordlåga nivåer och LKAB drabbades av ständigt inställda leveranser med uteblivna intäkter som följd.
Tidpunkten för krisen var värsta tänkbara. LKAB hade nyligen investerat över tio miljarder i nya pelletsverk i Kiruna och Malmberget. Strax innan krisen slog till hade styrelsen också beslutat om en ny huvudnivå i Kirunagruvan för 12,4 miljarder.
En fot i Kina
Nu tvingades man stänga MK3 i Malmberget tillsammans med verket i Svappavaara och KK3 i Kiruna. Gruvorna skulle fortsätta att producera, men i lägre takt, för lägga överskottet på lager. Därefter skulle produktionen stängas under tio sommarveckor.
Redan på försommaren kom dock signaler om ökad försäljning. Stoppet kortades med tre veckor och många av dem som skulle vara lediga i gruvornas fick styra om planerna i sista stund.
När sommarstoppet var över den 17 augusti skulle produktionen upp i full hastighet så fort det bara var möjligt.
Enligt produktionsdirektör Anders Kitok var det flera faktorer som spelade in.
- Vi lyckades knyta till oss nya kunder i Kina samtidigt som vi såg en återhämtning i Europa och en stabilisering i Mellanöstern, säger han..
Inte minst var det viktigt att få in en fot i Kina. De längre transporterna kompenseras av att det strategiska fördelarna av att finnas på en växande marknad.
Fulla orderböcker
Redan i september var orderböckerna för 2009 fulla och tempot i leveranserna nådde snart högre nivåer än någonsin tidigare.
Oktober var en rekordmånad med 2,5 miljoner ton sålda färdiga produkter.
- Vi kunde ta malm från lagren, samtidigt som vi kunde maximera transporterna. Banarbetena efter malmbanan var klara och genomförde en ny skeppningsstrategi i Luleå där vi tog in större båtar, säger Anders Kitok.
Visserligen var priset på pellets 50 procent lägre och kassan var halverad. Men jobben var räddade och katastrofen avblåst.
Under hösten har man tömt lagren och i november var malmbristen ett faktum. Mellan den 9 och 27 november fick KK2 i Kiruna stå stilla på grund av att man inte lyckades förse alla verken med rågods.
Det är de stora investeringarna i verken som gör gruvorna till flaskhalsar i systemet.
Jagar ny malm
Under 2010 ska LKAB inte bara att fortsätta sin höga takt i gruvorna, planen är att öka produktionskapaciteten från 28 till 30 miljoner ton malm.
Därför är LKAB på jakt efter mer malm.
Samtidigt fortsätter sovringen i de gamla varphögarna i på baksidan av Kiirunavaara och på Tingvallskulle i Malmberget.
Sovringen på Kiirunavaara ger mellan 5 000 till 10 000 ton malm om dagen.
- Det är ett bra sätt att möta den ökade efterfrågan och det är inte första gången som vi är där och rotar. Det visar att malm är ett ekonomiskt begrepp, säger Per-Erik Lindvall, direktör för enhet teknik- och affärsutveckling.
Innan en fyndighet bedöms kunna brytas med förtjänst kallas det för mineralisering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om