Glaciärövervakning iskallt för universitet

Stockholms universitet, som driver Tarfala forskningsstation, efterlyser någon som kan ta över ansvaret för övervakningen av de svenska glaciärerna. Universitetet vill dock fortsätta att utföra mätningarna.

De svenska glaciärerna övervakas från Tarfala forskningsstation, nära Kebnekaise. Stockholms universitet vill att någon annan ska ta över övervakningsansvaret.FOTO: Göran Ström

De svenska glaciärerna övervakas från Tarfala forskningsstation, nära Kebnekaise. Stockholms universitet vill att någon annan ska ta över övervakningsansvaret.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

KIRUNA2010-06-05 06:00
Tarfala forskningsstation är belägen i Kebnekaisefjällen. Universitetet har övervakat de svenska glaciärernas tillstånd och utveckling sedan 1946. Mätserien är världens längsta i sitt slag. Den används för analyser av klimatets variationer och har bland annat använts i FN:s klimatrapport 2007.
Vill fortsätta mäta
Mätprogrammet har helt finansierats av Stockholms universitet. Men redan för drygt två år sedan bad man regeringen att hitta en annan lösning när det gäller övervakningsansvaret.
I ett brev till miljöministern Andreas Carlgren (C), daterad den 5 maj 2010, påpekar universitetet på nytt att högkvalitativ glaciärövervakning inte i första hand är en uppgift för ett universitet som bedriver forskning och utbildning.
Därför efterlyser man någon annan som kan ta över ansvaret, till exempel en myndighet.
- Vi försöker med det här brevet pressa staten att ta på sig det ansvaret, säger Kåre Bremer, rektor på Stockholm universitet.
Glaciärerna minskar
Gunhild Rosqvist är föreståndare på stationen och hon menar att det behövs en förändring.
- Det är besynnerligt att universitetet ska upprätthålla en sån här mätserie som är unik, säger hon.
Men därmed inte sagt att universitetet vill lämna glaciärerna. Man vill behålla driften av stationen.
- Vi har ju kompetensen och vill fortsätta mäta, men vi vill ha en myndighet som stöttar oss ekonomiskt och säkrar en långsiktighet i övervakningsprogrammet. Som det är nu har vi en budget för ett år i taget, det är absurt, säger Gunhild Rosqvist.
I skrivelsen påpekas det också att förändringar av glaciärer ofta får stor medial uppmärksamhet och att det i år finns tecken på att glaciärerna kommer att minska rejält då det har fallit ovanligt lite snö under vintern i norra Sverige.
Arbetar med svaret
Under goda "glaciärår" kan mycket snö delvis kompensera varma somrar.
- I år har det kommit 25 procent mindre snö än normalt. Blir sommaren normal eller varmare så blir det en negativ massbalans, säger Gunhild Rosqvist.
Lennart Bodén, pressek-reterare hos Andreas Carlgren, säger till NSD att departementet arbetar med svaret och att det är svårt att säga när det är klart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om