Efter ett antal år av tekniska studier så är det nu dags för Tekniska verken och LKAB att starta ett samarbete för att möjliggöra förändringen av Kirunas energisystem.
- Varför kan inte värmen som släpps ut från LKAB tillgodogöras Kirunaborna. Den funderingen har vi burit med oss i generationer, nu är vi på väg åt det hållet, säger Lars Törnman, styrelseordförande förTekniska verken.
Byggstarten ska ske 2015 och om ungefär 10-15 år ska Kiruna kunna värmas upp med 90 procent spillvärme från LKAB istället för förbränning av avfall som idag.
- Stadsomvanligen ger oss möjligheten, vi lämnar en stor del av det gamla energisystemet bakom oss och får möjlighet att byta till det nya. Då kan vi göra ett skifte i energisystem, säger Jan Fjordell, vd för Tekniska verken.
LKAB anväder stora mängder energi och försöker effektivisera energianvändingen. Målet är att minska energianvändningen med 20 procent innan 2020.
- Det här innebär att vi behöver både minska det vi använder, men även utnyttja restenergier på bästa sätt, säger Stefan Savonen, avdelningschef för energi och klimat på LKAB.
Målet är minskad påverkan på miljön och att få till Sveriges billigaste fjärrvärmetaxa i Kiruna.
- Det här projektet gagnar dels Kirunaborna därför att målet är billig fjärrvärme. Men framförallt så är det en miljöfråga, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).