- Vi har tagit fasta på att Esranges verksamhet skadas både på kort och lång sikt om vi beviljar undersökningstillståndet, säger Hans Landberg, jurist vid länsstyrelsen och handläggare av ärendet.
Länsstyrelsen menar att risken är stor att Esrange space centers förtroende hos uppdragsgivarna skulle lida stor skada.
- Esrange får sina uppdrag från andra nationer, organisationer och företag. I ett längre perspektiv tror vi att det här skulle påverka deras chanser att få uppdrag och driva projekt mycket negativt, säger Landberg.
Raketfältet är 5 600 kvadratkilometer, en yta som motsvarar Vänern. Inom området bedrivs redan rennäring, jakt och fiske.
- Det är ju inte så att vi förklarar krig mot gruvnäringen, men vi behöver det här stora området för att kunna upprätthålla säkerheten. När vi skjuter upp raketer är det saker som kommer fritt fallande från hög höjd, och som vi inte med precision kan säga var de kommer att landa. Syftet med att bolagen vill undersöka marken är, antar jag, att öppna gruvverksamhet. Vi får synnerligen svårt att bedriva vår verksamhet om det sker, har Esrange chef Lennart Poromaa sagt till TT tidigare.
Området som ansökan gäller är benämnt Vittangijärvi 1.
I sin ansökan skriver Avalon minerals att arbetet, det vill säga kartering, diverse borrningar och geofysiska undersökningar, ska genomföras främst vintertid och med största möjliga hänsyn till miljön och rennäringen.
Svenska rymdaktiebolaget, SSC, och Kiruna kommun har yttrat sig i handlingarna. Båda har motsatt sig undersökningarna. De menar att bolagets enda skäl till att göra undersökningar är att starta en gruva, vilket skulle ödelägga rymdverksamheten.
Cirka 500 människor i Kiruna är beroende av den verksamhet som bedrivs vid Esrange, skriver kommunen. SSC menar vidare att beslutet blir prejudicerande och att ytterligare fyndigheter inom raketfältet i sådana fall kan prospekteras.
Avalon minerals skriver att prospektering redan genomförts inom området vid tre olika tillfällen, vilket motsäger att fallet skulle bli prejudicerande.
Beslutet kan endast överklagas till regeringen.
NSD har sökt Lennart Poromaa och Jeremy Read, vd för Avalon minerals.