I berget Nunasvaara, ungefär två mil nordväst om Vittangi, finns en grafitfyndighet på uppskattningsvis 7,6 miljoner ton malm med 24,4 procent grafithalt. Det är en av de största grafitfyndigheterna i världen och brytningen beräknas kunna pågå i 20 år.
- Det man ska komma ihåg är att om en brytning blir verklighet så blir den väldigt liten jämfört med andra verksamheter i Sverige. Även i fullskalig produktion så skulle det bara vara en procent av det som flyttas ur berget av Northland i Kaunisvaaragruvan, säger Mark Thompson, VD Talga resources.
Nästa sommar planeras det för provbrytning på Nunasvaara, på samma plats där LKAB gjorde provbrytningar för 30 år sedan.
- Provbrytningen ska bara pågå i sex veckor, sedan ska materialet bearbetas på någon annan plats, säger Mark Thompson.
Talga resources har en unik metod för att bearbeta grafiten som inte alls är lik den metod som används på andra ställen i världen.
- Det innebär ingen borrning eller sprängning på berget för att bryta grafiten, och inget krossande eller malande i bearbetningen, så det dammar inte, säger Mark Thompson.
Han kallar det för ett tyst, rent och energisnålt sätt att bryta grafit.
- Vi skär ut den med en såg i stora block, sedan transporteras det till en tank där vi använder elektricitet för att separera grafiten från det överflödiga på ett effektivt sätt. Allt det sker i en vätska som gör att det inte dammar, säger Mark Thompson.
Grafiten kommer att transporteras direkt från Nunasvaara till landsvägen mot Svappavaara och järnvägen och kommer inte att passera Vittangi.
- Det handlar om två till tre lastbilar på dagtid och kanske samma under natten, säger Mark Thompson.
Vart grafiten ska ta vägen från Svappavaara är inte klart. Det blir antingen tåg ut i Europa eller till hamnen i Luleå.
För två år sedan teckande Talga Resources en avsiktsförklaring med Luleå hamn för export av grafit.
- Vi vill gärna fortsätta diskussionerna med hamnen, men det är ett för tidigt skede för att säga vilka siffror det handlar om eller om vi kommer behöva använda hamnen alls, säger Mark Thompson.
Vägen är ännu lång för att få alla tillstånd som krävs för att starta en gruva. Mark Thompson tror att gruvan tidigast kan starta 2017. Han kan inte säga hur många arbetstillfällen en gruva skulle ge.
- Det handlar om tiotal, inte hundratal, säger han.