– Man får banne mig dagligen frågor som man inte kan svara på, säger han och förklarar nöjt att många av gästerna på Meteorologen ski lodge är väldigt initierade.
Redan 2001 utsågs Patrik Strömsten till årets sommelier (vinkypare). I måndags tog han hem utmärkelsen igen på Restauranggalan på Cirkus i Stockholm.
– Mig veterligen är jag den enda som fått den två gånger.
Juryn kallar hans arbete "Högst imponerande. Högst informerande. Högst initierat.".
Förutom Meteorologen har Patrik Strömsten en restaurang på Gotland tillsammans med sin sambo. Dessutom har han egen vinimport.
– Jag tycker man ska lära sig att själv botanisera. Många som går på Systemet kör invanda kort, men jag tycker man ska lägga till en extra flaska när man handlar. Välj inte amarone varje gång – testa att dricka ett glas bourgogne!
Om jag, som inte kan något om viner, ska bjuda hem vänner på en god köttbit och potatisgratäng – har du något tips?
– Det börjar ju bli höst och kallt så murriga viner med mycket smak fungerar bra. Från Barolo i nordvästra Italien kommer kraftiga smakfulla viner med lång lagringspotential. De kostar lite mer men smakar också lite mer.
Patrik Strömsten vill inte kalla sig vinsnobb, men säger att han inte är någon vän av enkel alkohol.
– Då utsätter man sig mer för berusningen än smaken. Mycket av det som till exempel levereras som bag-in-box måste innehålla mycket tillsatser för att klara sig i påsen.