Han sågar sitt eget engagemang

Han jobbade hårt när barnen var små.Något han ångrar idag.- Jag borde satsat mer på ungarna, jag inser det. Möt Sjukvårdspartisten och Bodens före detta kommunchef Dan Ankarholm i sista delen i vår serie Politikern.

Dan Ankarkrona tror att den pappageneration som nu kommer tar sig mer tid med ungarna.

Dan Ankarkrona tror att den pappageneration som nu kommer tar sig mer tid med ungarna.

Foto: Bengt-Åke Persson

Kiruna2010-06-19 06:00
Dan Ankarholm, gruppledare för Sjuvårdspartiet i Luleå kommunfullmäktige, ger inte mycket för klassisk blockpolitik. Efter att ha varit kommunchef i Boden 1992 och 1998 såg han politiken inifrån och det var inte en helt positiv bild. Enligt Dan Ankarholm hindrar ideologi allt för ofta partier att fatta goda beslut, man vill nämligen inte stödja "motståndarsidans" förslag. Det var också en anledning till att han lämnade det socialdemokratiska partiet som han var passiv medlem i under en period i slutet av nittiotalet.
- Andra skälet till att jag lämnade socialdemokraterna var deras oförmåga att förnya sig och oresonlighet mot oliktänkande inom partiet
Dan Ankarholm blev aktiv i Sjukvårdspartiet som inte vilar på någon ideologi. Basen i partiet är målet om god sjukvård till alla och god tillgänglighet till vård i länet.
- Ja, den frågan får jag många gånger. Du ska veta att när jag går upp i kommunfullmäktige kan jag själv tycka att det låter konstigt att säga " vi från sjukvårdspartiet tycker". Men det är ett inarbetat namn och våra medlemmar vill ha det så här. Man byter inte namn i en handvändning, namnet grundar ju sig från den tiden då man slogs för att Boden skulle få ha kvar sitt sjukhus.
- Vi började som ett enfrågeparti, men har idag ett fullvärdigt program i kommun och landsting. Luleåborna gav mig fullt stöd när jag ställde upp för åtta år sedan i kommunvalet, jag ska vara ärlig och säga att jag var förvånad. Det var inte väntat. Nu får vi hoppas att de har fortsatt förtroende för mig. Vi tar ställning i varje fråga utan att vara färgade av blockpolitiken och jag verkar för vad jag anser är Luleåbornas bästa i fråga efter fråga.
- Vår hjärtefråga är äldreomsorgen. Gå in på ett äldreboende idag och i många fall sitter de äldre bara framför tv:n. De behöver aktivering. Och fråga vad de äldre allra helst vill, så är det att komma ut, men det får de göra alldeles för lite idag. Det finns inte resurser till det. Vi är också emot delade turer för personalen inom hemtjänsten, vilken arbetsgrupp skulle accepterat att ha det så?
- Vi vill också kompensera fullt ut dom som fått inkomstsänkning på grund av att helgtillägget tagits bort inom äldreomsorgen och hemtjänsten. Det är en skamlig personalpolitik Luleå kommun har fört, det skulle aldrig ha gått på en annan arbetsplats att genoföra sådana försämringar.
- Ja, så viktig är den frågan. Men nu tror jag inte att det skulle vara nödvändigt att höja skatten, utan man kan lösa det ändå, genom att omfördela resurserna. Verksamheter kan också läggas ut på entreprenad, det som röda gärna kallar för sälja att ut. Då tror jag att det går att lösa inom ramarna.
- Nej, så ser jag inte det. Men vi i kommunen sköter inte allt vi gör bäst och billigast.
Nu lite personlig om Dan Ankarholm. Man 66 år. Bor på en skogsfastighet i Råneå tillsammans med sin hustru Inger. Till familjen hör också två vuxna barn och barnbarn, ingen av dem bor i Luleå kommun.
- Jag har bra kontakt med mina ungar, men märker ändå en skillnad hur de är mot mig och mot deras mamma. Jag upplever att kontakten mellan mor och barn är närmare, säger han.
- Det är inget vi pratar om, men jag tror att skillnaden i kontakten beror på att jag under en period jobbade mycket när de var små. Jag var inte hemma lika mycket som Inger.
Dan Ankarholm funderar:
- Det här är något vi pratar för lite om idag, att allt har ett pris. När man är mitt i karriären kör man bara på, och kanske inte tänker efter. Men jag ser att den pappageneration som kommer efter mig är mycket bättre i den här frågan. Man tar sig mer tid med ungarna.
Han vill trots allt tro att det går att kombinera karriär med en aktiv föräldraroll.
- Det jag borde gjort var att ha mer aktiviteter med barnen, gå och göra något ihop varje vecka. Regelbundet. Och så vara mer mån om helgerna. Så ser jag på det idag. Jag har missat något.
&tempmargin;Men varför heter ni sjukvårdspartiet och är med i kommunfullmäktige, i ditt fall i Luleå? Kommuner bedriver ingen sjukvård, det gör landstinget.
&tempmargin;-  Som juristutbildad vet jag att lag är lag. Rätt ska vara rätt. Det är viktigt och speciellt att kommunen följer regler som är uppsatta. Däremot reagerar jag när beslut tas som är olagliga eller på gränsen till olagliga.

&tempmargin;-  Jag tycker det är bra att båda föräldrarna kan vara hemma med sina barn, men jag tror inte på tvång.

&tempmargin;-  Reinfeldt.... Jag föredrar ekonomisk stabilitet framför ekonomiskt lättsinne i ett för närvarande ekonomiskt osäkert Europa.

&tempmargin;-  Nej. Vi flyttade upp när yngsta sonen gick i skolan och det blev sådan total omvändning för honom, riktigt positivt. Ett bättre liv med mindre stress. Frun är från Råneå och jag känner mig som en norrbottning nu.

&tempmargin;-  Visst gör jag det. Speciellt när mina föräldrar dog, då tänkte jag att nästa gång är det min tur. En riktigt märklig känsla. Men jag är inte rädd för döden, och tror inte på något liv efter det här. Jag är tacksam för det liv jag levt och den dagen jag dör är jag nöjd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om