Förra året gick barn- och utbildningsnämnden back med 15 miljoner kronor. Och enligt beräkningar blir det lika röda siffror det här året, ungefär 14 miljoner.
– Mycket beror på att vi har utökad verksamhet. Förskolan har vuxit, vi har nattis och fler elever i fristående alternativ. Vi har fler barn som föds och fler barn som nyttjar verksamheten, det kan man säga är huvudorsaken, säger Roger Suup, (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Samtidigt som nämnden kämpar med sitt underskott så dras svångremmen åt runt alla kommunens verksamheter och alla nämnder har fått ett sparkrav på två procent.
- Enligt ett förslag från budgetberedningen ska vi få ett tillskott på åtta miljoner, man kan säga att det kompenserar den tillfälliga neddragningen. Inför nästa år så har vi ett behov att minska våra kostnader 9-10 miljoner kronor, säger Roger Suup.
Nu har barn- och utbildningsnämnden tagit fram ett förslag på hur besparingarna ska gå till.
Det innebär bland annat att skolverksamheten ska försöka koncentrera verksamheterna och kunna lämna en del lokaler.
– Lokalerna ser vi över i Karesuando bland annat, om man kan flytta över förskoleverksamheten till grundskolans lokaler. Vi har också en överflyttning av lokaler i Tuollavaara där Fjällräven flyttar in i skolan, säger Roger Suup.
Besparingarna gör också att sju pedagoger som går i pension vid årsskiftet inte kommer att ersättas. Måltidsverksamheten har en vakant tjänst som inte heller kommer att tillsättas, och detsamma gäller elevhälsan där en psykologtjänst tas bort.
Under större delen av året har läromedelsbudgeten varit halverad vilket den kommer fortsätta att vara även under nästa år. Det innebär en besparing på 2,7 miljoner kronor.
– Det innebär att man fortfarande köper det vanliga till driften, det är inget köpstopp utan det är restriktivitet och då handlar det mer om investeringar i nya möbler, säger Suup.
Vad får det här för konsekvenser för skolan?
– Vi har försökt analysera varje förslag och vi ser att sammantaget så ska inte det få några påtagliga negativa konsekvenser. Vi har ändå ett bra utgångsläge med en hög personaltäthet jämfört med de flesta andra kommuner i landet. Vi är inte inne och karvar på skelettet på något sätt, vi gör en del justeringar och ser att det här kan vi hantera på ett bra sätt, säger Roger Suup.
Beslut om barn- och utbildningsnämndens sparförslag kommer att fattas under kommunfullmäktige i december.
0980-66992