Hård kritik mot nedskärningar inom psykiatrin

24 tjänster inom psykiatrin ska bort. Centerpartiets gruppledare i landstinget Lars-Åke Mukka riktar hård kritik mot de förändringar som bland annat innebär att psykiatrin i Piteå tappar 14 tjänster.

KRITISK. Centerns gruppledare Lars-Åke Mukka vill inte spara på psykiatrin. Han vill att landstinget bland annat lägger beredningarna på is i väntan på regionbildning.

KRITISK. Centerns gruppledare Lars-Åke Mukka vill inte spara på psykiatrin. Han vill att landstinget bland annat lägger beredningarna på is i väntan på regionbildning.

Foto: Aron Engman

KIRUNA2015-11-10 09:36

– Det är djupt olyckligt. Det drabbar en redan utsatt och sårbar grupp som inte har någon röst. De kommer att få längre till sin vård och besöken kommer att bli färre. Alla inom psykiatrin vinner på närhet, säger Lars-Åke Mukka.

Förändringen är klubbad sedan årsskiftet. Neddragningen på sex miljoner i budgeten innebär att 14 tjänster försvinner i Piteå. Pengarna har i stället omfördelats till Sunderbyn beroende på befolkningsunderlag.

– Sex miljoner är inte mycket pengar. Det motsvarar vad tre av sjukvårdsberedningarna kostar. Vidare beviljar vi miljoner i bidrag till projekt. Det är pengar som vi inte har eftersom vi gör gigantiska underskott. Vi borde lägga ned beredningarna i väntan på Region Norrbotten, och vi borde vara betydligt mer restriktiva med att dela ut medel till sånt som vi enligt lag inte behöver upprätthålla. Alltså regional utveckling och kultur, säger Mukka.

Landstingsrådet Agneta Granström (MP) säger att psykiatrin är högprioriterad.

– Verksamheten är i förändring. Vi håller på och tittar på hur behoven är och hur flödena ska se ut i framtiden. Alla vet att det är stafetterna som kostar oss stora pengar. De pengar som tillhör regional utveckling och kultur kommer aldrig att tillfalla sjukvården. En viss del av kulturpengarna är exempelvis låsta till statliga anslag, säger hon.

Ola Fritz, verksamhetschef vid psykiatrin i Piteå, tror inte att patienter i närområdet ska drabbas.

– På kort sikt blir det en omställning. Enskilda patienter kan få byta behandlare. Men det är inte 14 anställda som försvinner. Många av tjänsterna är vakanshållna och en del av de anställda som berörs går i pension. På lång sikt handlar det om att ställa om verksamheten till framtida behov. Vi kommer ha en god och säker vård även i framtiden, säger Fritz.

Psykiatrin är, liksom all annan verksamhet inom landstinget, ålagd att minska sina kostnader med 1,6 procent under 2015. Budgetförändringen i Piteå ingår inte i de nedskärningarna. Även psykiatrin i Luleå och Boden ska minska sina kostnader.

– Det innebär bland annat en översyn av öppenvården och en förändrad arbetsorganisation. Närpsykiatrin i Luleå-Boden-Kalix kommer exempelvis att minska sin bemanning motsvarande cirka tio tjänster. Sedan har också bemanningen ökat i något annat område, säger Ulf Bergman, närsjukvårdschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om