Varje år rycker Fjällräddningen ut på omkring 140 uppdrag. Just under sommaren och hösten har de som mest att göra. Flest insatser gör Fjällräddningen längs Kungsleden och i Kebnekaiseområdet, helt enkelt för att det är där flest människor rör sig.
I Kiruna finns två fjällräddningsgrupper, en alpin grupp och en vanlig.
Den alpina gruppen ger sig ut när det handlar om högalpin terräng, klippor, glaciärer och raviner där det krävs rep och mycket samverkan med helikopter.
Ofta när Fjällräddningen får rycka ut handlar det om personer som överskattat sin förmåga.
- Dels att man tror att man är bättre tränad än man är, och sedan att man kanske inte har rätt utrustning. Man kanske också nonchalerar riskerna som finns till fjälls med väderomslag, vädret är en bidragande orsak till många uttryckningar, säger Odd Fischer, samordnare för Fjällräddningen i Norrbotten.
Hur mycket en utryckning för Fjällräddningen kostar varierar beroende på helikopteranvändning. Ibland tar räddningsledaren hjälp av en civil helikopter.
- Ett uppdrag kan lätt kosta ett par hundra tusen utan att det är något speciellt, säger Odd Fischer.
Hans bästa tips till den som vill ge sig ut och vandra i fjällen är att lämna stressen hemma.
- Många har bokat hemresa tillbaka. Då kanske man puschar för hårt för att hinna till tåg eller flyg. Det är bättre att planera in en extradag om vädret skulle bli sämre eller om man behöver stanna en extra natt, säger Fischer.
Han tipsar också om att ha med sig något som gör att man syns om man skulle behöva bli hämtad.
- En reflexväst till exempel, det finns i nästan alla bilar och väger lite och är lätt att ha med sig som signalhjälpmedel så att man kan påkalla hjälp, säger han.
Enligt Odd Fischer så är ett av det vanligaste misstagen som vandrare gör under sommaren att rutscha på snöfält.
- Det händer nästan varje år att folk har satt sig på rumpan, fått upp fart och åkt in i stenar. Man bör ha koll på var snöfältet tar slut, säger han.
Många som ger sig ut i fjällen förväntar sig att det bara är att ringa efter hjälp om man behöver. Men så är det inte.
- Det kan ta fem, sex timmar innan man får fram ett larm och kanske ytterligare lika många timmar innan hjälpen kan komma. Och då kanske det har börjat bli mörkt eller är dåligt väder så att man måste vänta till nästa dag, säger Odd Fischer.