I en tid då blancolån ökar och program som "Lyxfällan" etsat sig fast i vardagsrummen kan många undra om läget verkligen är så illa som det framställs. Sanningen är att antalet skuldsatta inte ökar lavinartat, men möjligheten till olika typer av lån och avbetalningar gör det betydligt mer komplext för de som befinner sig i ekonomisk kris. Och för de människor som befinner sig i den situationen kan tillvaron bli en mardröm.
- Man blir sjuk av dålig ekonomi. Det är en ångest som finns där 24 timmar om dygnet veckans alla dagar, säger Lena Wiss, budget- och skuldrådgivare på Kiruna kommun.
Växande lånemarknad
Det finns en tydlig trend i lånemarknaden: "snabba lån", som till exempel blancolån, ökar i antal. Ett blancolån är ett lån utan säkerhet och kan allt enklare tecknas av privatperson. Anledningen till ökandet av lånetypen har debatterats flitigt och den vanligaste teorin är att antalet aktörer på marknaden ökar vilket möjliggör fler låntagare som tidigare inte skulle blivit beviljade. Långivaren baserar beloppet helt på låntagarens vilja och förmåga att betala tillbaka, i många fall finns inget intresse från långivaren av kännedom för ändamål med lånet. En annan typ av ökande låneform är sms-lån. I dessa fall rör det sig oftast om mindre summor på några tusen kronor men räntan kan i dessa fall vara så hög som tusen procentenheter.
Ljus i mörkret
För de som drabbats av dålig ekonomi eller balanserar på gränsen finns gratis hjälp att tillgå. Dock är det få som över huvud taget känner till den. Det handlar inte om mirakel eller skuldsanering, utan om en oberoende ekonomisk rådgivare hos kommunen.
Lena Wiss arbetar som budget- och skuldrådgivare hos Kiruna kommun och märkt att många av hennes klienter gnagt över problemen länge.
- Hit kommer personer som insett att deras situation inte är hållbar. Skälet till besök är ofta att man "inte orkar med sin ekonomi längre" men många av dessa människor borde ha kommit hit tiotals år tidigare. Det går att hjälpa till men man måste själv arbeta för att få sin ekonomi på fötter.
"Tv långt ifrån verklighet"
Lena Wiss upplever att de flesta personer klarar av en viss skuldsättning rent psykiskt. Men tecknas för många lån sätts balansen i gungning och hela tillvaron på spel. Hon ger heller inte mycket för tv-program som "Lyxfällan" då det enligt hennes erfarenhet skiljer sig stort från verkligheten.
- Många i programmet har kapital i form av bilar, båtar och motorcyklar och så ser ofta inte verkligheten ut för människor. Många har helt enkelt ingenting att sälja. Det är dessutom inte lätt att handskas med inkassobolag. Att få sin ränta sänkt är betydligt svårare i verkligheten, säger Lena Wiss.
Konsumtionen ökar
Vår konsumtion av bland annat hemelektronik i Sverige ökar stadigt för varje år som går. Exempel på artiklar som får ett allt dyrare genomsnittspris är mobiltelefoner där abonnemang som tillsammans med avbetalning på själva enheten inte helt sällan går upp mot närmare tusen kronor per månad i ett- eller två år.
Lena Wiss tycker att det är viktigt att inte överkonsumera någonting och att inte tappa glädjen med att spara för mål. Hon tror också att mycket kostsam elektronik i hushållet på senare år har blivit ren standard och med det skenar också kostnaderna iväg.
- När man sedan får prob-lem att betala avbetalningarna hittar man en tillfällig lösning i form av det där extra lånet och sedan tippar man omkull ekonomiskt. Konsumtionssamhället är boven i dramat.