Husen ersätts till nyvärdet
Kommunledningen i Kiruna hävdar att LKAB kommer att betala ett nyvärdespris för byggnader som ska rivas i stadsomvandlingen.Priset för Stadshuset i Kiruna kommer bli det första exemplet för den nya principen.- Vi vill ha ett lika fint hus och det ska LKAB bekosta, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S).
Kenneth Stålnacke och Stefan Hämäläinen. FOTO: Maria Unga
Foto: Maria Unga
Principen skulle i så fall gälla i både Kiruna och Malmberget där gruvbrytningen ger effekter för samhället.
Gruvstadspark
LKAB:s kommunikationsdirektör Lotta Fogde är emellertid inte beredd att använda termen nyvärdesersättning.
- Styrelsen har tagit ett inriktningsbeslut och gett ledningen en modell för hur de ska jobba i förhandlingarna med kommunerna. Var de förhandlingarna kommer att landa vill jag inte kommentera, säger hon.
LKAB har sedan tidigare aviserat att de kommer att gå längre än kraven i minerallagen att bara ersätta till ett försäkringsvärde.
Det skulle inte räcka långt om man exempelvis skulle vilja bygga ett nytt Stadshus av samma standard som det befintliga i Kiruna.
På vilket sätt Stadshuset ska ersättas ingår i det avtal som Kiruna kommun och LKAB förhandlar om inför införandet av en så kallad gruvstadspark mellan staden och gruvan.
Nära överenskommelse
Kommunalråden Kenneth Stålnacke och Lars Törnman säger att man är nära en överenskommelse och att avtalet blir ett första test för framtida etapper av stadsomvandlingen.
Den blivande gruvstadsparken innehåller, förutom Stadshuset, mest LKAB-ägda bostäder.
I nästa etapp finns det desto fler privatägda fastigheter.
- LKAB är inte så dumma att de inte grundar på ett bra sätt. I annat fall riskerar oändliga överklagningar och tvister som i förlängningen kan hota gruvbrytningen, säger Lars Törnman.
Antas - med glädje
Kommunalråden bedyrar att det blir ett bra avtal som det nyvalda kommunfullmäktige med glädje kommer att anta i november.
- Vi hade gärna velat presentera avtalet före valet. LKAB har resonerat på precis samma sätt som vi när det gäller nyvärdesprincipen. Vi är helt överens på den punkten, säger Kenneth Stålnacke.
För LKAB:s del gäller det att få principen att fungera juridiskt. Det kan finnas invändningar i aktiebolagslagen att gå längre än minerallagen stipulerar.
- LKAB måste få testa det här mot Riksrevisionsverket. Vi måste ge dem den tiden, säger Lars Törnman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!