Själv kom Iréne Nuori från Uzbekistan för drygt tjugo år sedan. Hon vet hur det är att komma till ett nytt land och sakta men säkert integrera sig.
– Jag kom inte från krig, det har ukrainarna gjort. De kommer från hemska förhållanden och ska ställa om. Det är ett trauma men nu är de i trygghet och vill leva lite lugnt, säger Iréne Nuori.
I fjol kom 41 ukrainare till Kiruna utifrån massflyktsdirektivet. Alla är kvar i Kiruna och har fått korttidslägenheter. De är aktiva om dagarna på skola, med språkundervisning eller i jobb. Ukrainarna är motiverade och vill integreras så snabbt som möjligt.
– Många jobbar och kombinerar skola och jobb. De började på Malmfältens folkhögskola med ett projekt med en kombination av svenska språket, samhällsorientering och jobborientering. De har en fem veckors praktik på det jobbet de önskar, säger Iréne Nuori.
Hon säger att nästan alla ukrainare är högutbildade och skulle vara resurser för Sverige om de vill stanna.
– Jättemånga som vill stanna, inte bara i Sverige. Många har valt Kiruna faktiskt. De ser perspektiven med jobb, att det finns en massa jobb. Det är ju viktigt för dem i nuläget. Jag tror också att det är kämpigt att tänka på framtiden och det kanske inte är så stora perspektiv just nu. Kriget pågår därhemma. Man söker trygghet i sitt sammanhang. Både ukrainarna och Kiruna vinner på det, säger Iréne Nuori.