K-G Bergström pekar på att även en bondson kan
Han talar inte om sitt familjeliv. Men gärna om journalistik.Dumma frågor från journalister hamnar under begreppet korkad intervju.Före detta SVT-profilen Karl-Gösta Bergström med rötterna i Norrbotten är också noga med hur man stavar hans namn.
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
- Vet du hur jag stavar mitt namn, K-G?
Ja, K-A-R-L...
- Nej, inte så, jag menar K-G. Det ska vara bindestreck mellan, det missar ofta journalisterna.
OK, jag ska inte skriva fel. Lovar.
- Bra, då kan du börja intervjun.
&tempmargin;Du som är välkänd journalist med fantastiskt CV, tänker du när du själv blir intervjuad, att den där frågan skulle man ställt annorlunda. Det vill säga, finns det risk för att du recenserar mig för dig själv efteråt?
- Inte självklart. Men ibland kan jag tänka i efterhand att det där var en osedvanligt korkad intervju, men det är mer sällan. Annars har jag gjort mycket intervjuer, speciellt så här på slutet och i samband med Rakt på med K-G Bergström (Program i SVT, red anm). Det jag har märkt är att nästan alla journalister ställer en och samma fråga och det kan vara tröttsamt att svara.
Vilken fråga får du jämt då?
- Det tänker jag inte svara på, vi får se under intervjuns gång om du ställer den.
&tempmargin;Jaha, men inför pratstunden sa du i vart fall att du pratar om allt utom din familj. Efter relativt intensivt googlade kan jag ändock konstatera att du har fru och hela fem barn.
- (skratt) Ja, det kan jag ju inte förneka. Att jag inte pratar om min familj har att göra med att de inte valt offentligheten, men det har jag. Så det blir inget prat om barn och barnbarn.
&tempmargin;Vad tycker du då om bloggar och twittrar och Facebook, där privatliv och yrkesliv rörs ihop?
- Som du förstår är det ingenting för mig. Den som vill blanda ihop yrkesliv och privatliv får väl göra det, vi andra ägnar oss åt annat. För s om journalist är det här värdefullt att politiker bloggar, om inte annat för att man kan nosa upp någon skandal eller hitta någon offentlig person som gör bort sig.
&tempmargin;Du är bondsonen från Nederkalix kommun, närmare bestämt Ryssbält. Hur har du lärt dig att föra dig i de fina salongerna, eller har du gjort rejäla fadäser under åren?
- När jag var utrikeskorrespondent i Washington, jag tror det var 1982, fick jag vara med under lunchbjudning vid svenska ambassaden. Prins Bertil var där och min fru var med mig, hon är betydligt yngre än jag, då fick man verkligen se överklassens koder. De kan ju direkt läsa av dig vilken klass du kommer ifrån. Det är ingen tvekan om att det här med sociala koder kan vara ett problem när man kommer från en bondby, man har fått lära sig med åren och självklart gjort bort sig. Men jag har aldrig haft sådan stor respekt för överklassen att jag brytt mig. Men om man bryr sig om att man gör fel enligt alla dessa koder, ja, då kan det vara jobbigt och det ska man inte negligera.
- Men kommer man från en enkel bakgrund så kan man ta sig fram ändå om man är något så när begåvad och arbetar för det. Så samtidigt ska man inte sätta överdriven betydelse i klass, även om det så klart spelar roll. Men jag är ändå beviset på att en bondson kan.
Är du kristen?
- ....hmm.....ehh.....Kristen låter så....starkt. Jag är inte ateist, men inte kyrkligt aktiv.
&tempmargin;Du åkte Vasaloppet, öppet spår, ropade folk Heja K-G?
- Nej, inte alls. Jag hade inte glasögonen på mig, så folk kände nog inte igen mig. Det hade också blivit något fel, i startlistan stod det på mitt startnummer att jag representerade SEB IF,vilket gjorde att speakern vid kontrollerna inte insåg vilken K-G Bergström det var. Men i fjol när jag åkte, då hade jag glasögon på mig och då ropade folk faktiskt Heja K-G.
Hur är det då?
- Man vänjer sig vid att bli igenkänd, jag åker också tunnelbana varje dag.
&tempmargin;Jag blev lite upprörd när jag insåg att du inte alls tycker att det är en självklarhet att rösta, du har till och med struntat i några val.
- Det är framförallt EU val som jag inte alltid röstat i. Jag tycker man bestämmer själv om man vill rösta eller inte, sedan tycker jag naturligtvis att det är viktigt att rösta. Men grunden i en demokrati är ändå att det är valfritt, diktatur är en annan sak, då finns inte valfriheten längre.
Har du kvar stugan i Ryssbält?
- Absolut. Det är ett hemman, gård med fastigheter och det har varit i släktens ägo sedan 1500-talet. Det är ingenting man gör sig av med. I maj, innan myggen kommer, då är det jag som åker dit och röjer skog.
&tempmargin;Slutligen, ställde jag frågan som alla journalister ställer?
- Nej, tack för det. Jag kommer nu att tänka om dig, "hon som inte snöat in sig", men jag säger inte vilken fråga det är.
Winston Churchill
politiker
"Därför att han med talekonst och beslutsamhet kanske räddade hela västvärlden från att hamna i Hitlers klor."
"Därför att han med talekonst och beslutsamhet kanske räddade hela västvärlden från att hamna i Hitlers klor."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!