Det gått tio år sedan Murmans arkitekter vann tävlingen om hur Sametingets parlamentsbyggnad skulle se ut. Det vinnande förslaget Badjáneapmi som ritades med Kiruna som utgångspunkt är fortfarande bara en ritning på papper.
Att hitta en bra placering för byggnaden visade sig vara svårt på grund av stadsomvandlingen. Flera tomter har varit aktuella under åren för att slutligen landa i det som ska bli Kirunas nya centrum.
Under tiden har fler kommuner flaggat intresse för byggnaden och under förra året tog Sametingets plenum beslut om att utreda fler orter.
Idag samlas representanter från Arjeplog, Arvidsjaur, Jokkmokk, Kiruna, Lycksele, Malå och Östersunds kommuner för att presentera sina förslag för Sametingets ledamöter.
– Vi är jätteglada att det är många orter som är intresserade och de flesta orter har väldigt genomtänkta och bra förslag med både styrkor och svagheter, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.
Styrelsen har valt att kalla samman alla kommuner inför plenum i Skellefteå för att ge ledamöterna ett bra underlag.
– Det är ett så pass viktigt beslut det här så att man kan egentligen aldrig processa nog ordentligt för att besluta vad som blir bästa ort. Det är mycket att ta hänsyn till, säger Håkan Jonsson.
En kandidat som tidigt tog upp kampen mot Kiruna är Jokkmokks kommun. De har arbetat fram tre olika profiler för att kunna möta Sametingets behov.
– Vi har ett spår som är en solitär, renodlad parlamentsbyggnad som många andra också har. Men vi har också ett alternativ som är mer anpassad till kostnader på en lägre nivå. Och sedan har vi ytterligare ett alternativ om man vill samarbeta med andra samiska institutioner som finns i Jokkmokk, säger Robert Bernhardsson (S) kommunalråd i Jokkmokk.
Kommunen har också tagit fram tre förslag på platser för byggnaden och har erbjudit hjälp med finansiering.
– Om Sametinget är intresserade av att komma igång snabbt med etableringen så kan vi träda in och lösa finansieringen initialt så att det inte blir ett hinder för de beslut som man måste ta, säger Bernhardsson.
Han tror att Jokkmokks styrka är att orten ligger centralt i det samiska området.
– Vi tror att Jokkmokk fortsättningsvis kommer att vara ett politiskt centrum för samtal kring frågor som är viktiga inom Sápmi, säger han.
Kiruna kommun låter sig inte avskräckas av konkurrensen utan finns på plats i Skellefteå för att ta sig an kampen mot de andra kommunerna.
– Jadå, vi lägger oss inte platt på en gång utan det är klart att vi kommer försöka påvisa fördelarna med att vara i Kiruna, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (s).
Kiruna kommer att visa upp byggnaden som vann arkitekttävlingen och platsen där det är tänkt att den ska stå i nya centrum.
– Vi har från kommunens sida verkligen försökt anpassa och ta fram mark utifrån de önskemål som finns. Den senaste tomten som finns är en väldigt fin plats där Sametingets styrelseordförande och arkitekten har varit och tittat och var väldigt nöjda, säger Zakrisson.
Hon blev förvånad över beslutet att utreda andra orter, det gör att processen förlängs ytterligare.
– Vi har ju påbörjat ett detaljplanearbete men det har vi pausat nu och väntar på ett besked från sameparlamentet.
I februari nästa år ska plenum besluta var parlamentsbyggnaden ska byggas.