Kirunabo slog larm

Organisationen Rädda Barnen har beslutat att ändra hela sin grafiska profil och sluta använda typsnittet Gill Sans.Detta sedan Kirunbon Tobias Asplund tipsat organisationen om upphovsmannens mörka sidor.

Typsnittet har fått namn efter en pedofil. Tobias Asplund slog larm när han såg att hjälporganisationen Rädda Barnen använder sig av stilen Gill Sans i sin profilering.

Typsnittet har fått namn efter en pedofil. Tobias Asplund slog larm när han såg att hjälporganisationen Rädda Barnen använder sig av stilen Gill Sans i sin profilering.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-10-20 06:00
Tobias Asplund är grafiker vid Kiruna annnonsblad, men hans intresse för typsnittens utformning och bakgrund sträcker sig även
utanför arbetet.
Förgrep sig på barn
Med typsnitt menas en komplett uppsättning bokstäver i en särskild stil. Många är uppkallade efter personen som har ritat dem.
Så är fallet med Gill Sans som är en vanlig stil som används i de mest skilda sammanhang. Upphovsmannen är engelsmannen Eric Gill, 1882-1940, som också var bland annat konstnär och stenhuggare.
Tipsade organisationen
I hans dagböcker som upptäcktes på 1980-talet avslöjades hans dittills okända privatliv. Det visade sig att han bland annat förgrep sig på sina barn och även hade incestuösa förhållanden till andra närstående.
Tobias Asplund hade läst om engelsmannen när han såg att Rädda Barnen använde hans typsnitt.
- Typsnittet är väldigt vanligt och används till exempel av Saab och bokförlaget Penguin och det är inte så mycket att säga om. Men för Rädda Barnen kunde det vara mer känsligt, säger han.
Han tipsade organisationen för ett år sedan och fick ett ganska svalt gensvar. Frågan förmedlades till huvudkontoret i England.
Opassande typsnitt
I veckan rapportade dock den grafiska branschtidningen CAP&Design att Rädda Barnen fasar ut det omstridda typsnittet efter ett tips från en privatperson.
- Så fort vi fick reda på det och undersökte det lite djupare tyckte vi direkt att det var ett oppassande typsnitt för oss. Skulle vi inte haft några ekonomiska hinder hade vi tagit bort det direkt, säger Louise Guffin på Rädda Barnen till tidningen.
Kostar miljoner
Tobias Asplund gissar att det kommer att kosta Rädda Barnen ett antal miljoner att ändra den grafiska profilen.
- Det handlar om allt från brevpapper och skyltar till att ta fram en ny logotype.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om