När NSD möter upp två elever från Hjalmar Lundbohmsskolans estetprogram och två studenter från Sunderby folkhögskola ute vid ishotellet i Jukkasjärvi är stämningen på topp.
Det är andra och sista dagen för färdigställandet av deras snörelief. På en gigantisk mur av snö är blissymbolerna för ordet isprinsessan metodiskt framhuggna.
- Vi fick i uppdrag att komma på en cool mening som passar till snö och is. Tillslut landade vi på ordet isprinsessan, säger Minna Jonsson från estetprogrammet på Hjalmar Lundbohmsskolan.
Bilder blir ord
Bliss är ett språksystem av symboler där begrepp och ord ersätts av bilder. Det är utvecklat för människor med olika former av talskador och skrivsvårigheter.
- Bliss är ett sätt att kommunicera för folk som inte kan teckenspråk eller kan tala, säger Viveka Ängholm, Sunderby folkhögskola.
Tanken är att "blissaren" som det kallas, ska kunna kommunicera genom att peka på olika symboler med tillexempel handen eller via ögonrörelser.
Bilderna är ofta grafiska
representationer av till exempel ett objekts utseende.
- Vi har i blisspråket letat efter ord som innehåller tilltalande former. Vi ville ha både mjuka och hårda former och ordet isprinsessan uppfyllde de kraven. Så är det ju passande ord i ett snötema också, säger Viveka Ängholm.
Turistattraktion
Det är inte bara NSD som är intresserade av projektet. Många besökare på ishotellet stannar till för att kika och fotografera.
- Det är kul för turisterna att få se oss arbeta här. Se processen och inte bara den färdiga grejen. Sedan är det jätteroligt för en själv att få göra detta. Att få lära sig att tänka tredimensionellt, säger Fanny Bergsten, estetprogrammet på Hjalmar Lundbohmsskolan.
Varför är ishotellet en bra plats för skulpturen?
- Det här är ju en mötesplats för så många olika människor från olika delar av världen. Då tyckte vi att det var passande att använda det här bildspråket som ett sätt att passera gränser, säger Lena Kriström, konstnär och skulptör, Ishotellet.