Kirunas kommunledning backar: "Inte på grund av LKAB:s kritik"

Flera gruvbolag riktar hård kritik mot Kiruna kommuns förslag om ett rennäringstillägg till översiktsplanen. Bolagen anser att det äventyrar gruvornas framtid och utveckling.
Nu backar kommunledningen, men man säger att det inte är på grund av kritiken.

Den ändrade markanvändningskartan tar man med sig till arbetet med översiktsplanen, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

Den ändrade markanvändningskartan tar man med sig till arbetet med översiktsplanen, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

Foto: Kiruna Kommun/Mikaela Sjöstedt

Kiruna2025-02-06 11:00

Kiruna kommun har i flera år arbetat med tillägget till översiktsplanen efter krav från länsstyrelsen. Nu har det så kallade tematiska tillägget, där man fördjupat sig i hur rennäringen påverkas och sett över prioriterade områden, varit ute på samråd och kritiken är hård. 

LKAB skriver i sitt yttrande att "risken ökar påtagligt för att verksamheten kan behöva stängas efter utbrytning av befintlig huvudnivå". Gruvbolaget hoppas att kommunen skrotar tillägget och istället fokuserar på kommande översiktsplan.

undefined
Kritiken från LKAB är hård men enligt kommunen inte oväntad.

Och så blir det. Enligt kommunledningen vill man inte längre ha ett tillägg.

– Det som står i tillägget är det vi redan har att förhålla oss till när det gäller rennäringen. Det är en självklarhet att det ska arbetas in i översiktsplanen, inte ligga utanför som ett tillägg, säger Sanna Inga Poromaa (V), vice ordförande i kommunstyrelsen.

undefined
Sanna Inga Poromaa (V), vice kommunalråd.

Backar ni för LKAB:s kritik?

– Nej, det har inte med det att göra. Jag förstår inte deras kritik. Det finns redan lagar och regler att förhålla sig till när det gäller de olika intressena i kommunen.

Inte heller kommunstyrelsens ordförande tycker att man backar på grund av kritiken.

– Vi visste att kritiken skulle komma. I översiktsplanen ska hänsyn tas till nationella intressen och riksintressen. Så vi kommer ta upp de olika riksintressena i översiktsplanen. Vi kan inte ha tillägg till alla, säger Mats Taaveniku (S).

undefined
"Vi tror att det är viktigt att också i översiktsplanen lyfta fram att vi inte kan stå ensam med alla risker när man exploaterar våra naturresurser utan här måste staten hjälpa till", säger Mats Taaveniku (S), kommunalråd.

Han pekar på att arbetet med tillägget påbörjades under den tidigare mandatperioden.

Skrotar ni arbetet med tillägget nu?

– Nej, det är jättebra att arbetet gjorts. Vi har det och samrådssvaren som nu kommit in med oss in i arbetet med den nya översiktsplanen.

Enligt Mats Taaveniku ska en ny översiktsplan vara klar innan mandatperiodens slut. Den nuvarande är från 2018.

Det LKAB bland annat reagerar på är att området där Per Geijer-malmen finns markeras i förslaget som mark för friluftsliv, rennäring, enstaka fritidshus, små turistanläggningar och skogsbruk. I dagsläget står det som mark för anläggningsturism.

undefined
Den ändrade markanvändningskartan tar man med sig till arbetet med översiktsplanen, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

De ändringar som föreslås i tillägget gällande markanvändningskartan, ska också tas med och gås igenom i arbetet med översiktsplanen, enligt kommunalrådet. Han tycker inte det finns fog för gruvbolagets oro.

– Alla kommuners ambitioner när det gäller naturresurser, är att det måste vara långsiktigt hållbara industrier som exploaterar de här områdena. Både ekonomiskt, ekologiskt och socialt. Det bär vi med oss och kommer så småningom ha dialog med LKAB om hur man tänker sig att den här gruvan ska se ut när man börjar utvinna det som finns där.

Frågan om tilläggets framtid och översiktsplanearbetet, ska upp på kommunstyrelsens bord under våren.

Oppositionen har vid tidigare möten varit tydliga med att man inte vill se ett tillägg för rennäringen och föreslagit att man i så fall gör tillägg för andra näringar också.

undefined
Förslaget till tillägg har varit uppe politiskt och har då fått hård kritik från oppositionen.

Andra som är kritiska till tilläggets innehåll är gruvbolagen Viscaria och Talga, som skriver att det blir svårt att utveckla gruvnäringen i kommunen med det här förslaget. Turismnäring- och näringslivsorganisationer är också kritiska. Samebyarna Talma, Gabna och Laevas har begärt uppskov till senare i februari med att yttra sig.

Flera myndigheter och organisationer föreslår vissa ändringar, men har inte mycket att erinra i övrigt.

undefined
Representanter från Talga på plats i Nunasvaara, Vittangi.

Grannkommunen Gällivare skriver i sitt yttrande att det är ett mycket intressant och viktigt dokument som beaktar rennäringsfrågor i den kommunala planeringen.

undefined
Kommunledningen vill ta med arbetet för att lyfta rennäringens förutsättningar - in i arbetet med översiktsplanen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!