Helikopterskidåkning i fjällen – två år utan beslut

Helikopterskidåkning har varit en växande konfliktfråga i Kirunafjällen de senaste åren. Flera parter är eniga om att det behövs en reglering. Länsstyrelsen vädjade till regeringen för två år sedan om det. Nu drar säsongen snart igång och regeringen handlägger fortfarande frågan.

Helikopterskidåkning i Abiskoområdet. (Arkivbild)

Helikopterskidåkning i Abiskoområdet. (Arkivbild)

Foto: Pär Bäckström

Kiruna2025-02-04 00:01

Nyheten i korthet

  • Helikopterskidåkning i Kirunafjällen har blivit en växande konfliktfråga, där flera parter ser behov av reglering. Länsstyrelsen i Norrbotten bad regeringen om en utredning för två år sedan, men frågan handläggs fortfarande.
  • Turismorganisationen Kiruna Lappland förespråkar en reglering som begränsar antalet företag och prioriterar de som redan finns på plats. De vill se ett licenssystem liknande de som finns på andra platser där helikopterskidåkning bedrivs.
  • Svenska Samernas Riksförbund uttrycker oro över regeringens dröjsmål med utredningen, då betesro för renen är extra viktig under våren vid flytt- och kalvningstider.

Länsstyrelsen i Norrbotten skrev till två ministrar i mars 2023 och bad om en skyndsam utredning av regelverk kring helikopterskidåkning.

– Det har lett till en överetablering med miljömässiga och sociala problem då det inte finns en reglering. Det vill vi komma ifrån. Man behöver ha en långsiktigt hållbar lösning som tar hänsyn till alla intressen som finns i Kirunafjällen, säger Susanne Friberg, avdelningschef Samhälle, vid länsstyrelsen i Norrbotten.

undefined
Helikopter i fjällen.

Ni bad om en skyndsam utredning, hur ser ni på att det gått snart två år?

– Vår bedömning kvarstår, att det behövs en skyndsam utredning av regelverket.

Har ni något eget förslag på reglering?

– Det behöver utredas och det är ju det vi vill att regeringen ska göra. Då behöver man ta hjälp av de olika intressenter som är berörda. Vi har konstaterat en markant ökning av buller från både skoter- och helikopterskidåkning. Är det så att det inte finns tillräckliga styrmedel så riskerar konflikterna att öka.

Länsstyrelsens vädjan om utredning handläggs fortfarande. NSD har sökt regeringen flera gånger under ett år för en intervju om det här.

"Ärendet bereds fortsatt på regeringskansliet och vi kan tyvärr inte ge några nya besked i detta läge. Vi avböjer därför intervju denna gång", svarar Ebba Gustavsson, pressekreterare hos Andreas Carlson, infrastruktur- och bostadsminister.

undefined
Helikopterskidåkning i Abiskoområdet. (Arkivbild)

Transportstyrelsen som handlägger frågor kring helikopterskidåkning, kan inte säga hur mycket heliskiing det körs i fjällen.

– Det finns ingen statistik att tillgå avseende dessa frågor. Det finns inga specifika regler för helikopterskidåkning i Sverige, säger Ola Andersson, handläggare på transportstyrelsen.

Men kan man se hur många som flyger, var och hur mycket?

– En färdplan ska inlämnas när internationella gränser korsas. Det finns även särskilda regler avseende färdplaner för flygning i fjällområde. I vissa fall är dock kraven på färdplan lättade och en helikopteraktör baserad på en viss ort kan under vissa förutsättningar flyga utan att meddela detta genom en färdplan. Därför är det svårt att se vem som flugit var och när.

Peter Salomonsson är vd för turismorganisationen Kiruna Lappland. Han vet att frågan om heliskiing kommer upp varje år. De har medlemsföretag vars inkomst är starkt beroende av helikopterskidåkning. De jobbar samtidigt för en reglering.

undefined
Peter Salomonsson, vd Kiruna Lappland.

– Vi ser hellre att man håller nere antal företag och använder sig av de företag som finns geografiskt på plats och som har lång erfarenhet av att vistas till fjälls. Vi vill ju ha en hållbar syn på heliskiing. De aktörer som vistas i området som har lång erfarenhet kombinerar heliskiing med toppturer på skidor och andra aktiviteter.

Han tror på lokal samverkan.

– Som det är nu saknas styrmedel för hur heliskiing är tänkt att fungera. Det är fritt fram för vilket företag som helst, varifrån som helst att under några attraktiva veckor per säsong komma upp till Kirunafjällen och bedriva heliskiing för snabb profit. Vi skulle vilja se ett tillstånd/licens-system liknande de som finns på många andra ställen i världen där heliskiing bedrivs. Som det är nu är det lokala näringslivet förlorarna, oavsett om du sysslar med turism eller rennäring.

 Svenska samernas riksförbund reagerar på att regeringen dröjer med länsstyrelsens begäran om skyndsam utredning.

undefined
Matti Blind Berg, ordförande i Svenska samernas riksförbund.

– Vi ser fram emot en reglering av helikopterskidåkningen. Men man kan ju fråga sig vilket intresse regeringen har för de här frågorna som rör rennäringen, för det rör sig inte speciellt fort. Den här frågan dyker upp varje år, säger Matti Blind Berg, ordförande för Svenska samernas riksförbund.

Heliskiing är inte tillåtet i grannlandet Norge. Matti Blind Berg kan inte säga idag hur man från SSR:s sida skulle vilja att en reglering såg ut. Men det är en fråga som det talas mycket om både mellan samebyarna och med andra aktörer i fjällen.

– Det är speciellt att det är helt oreglerat i Sverige, det känns inte så hållbart. Våren är en otrolig känslig tid på året inför kalvning med flytt och betesro är extra viktigt för renen då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!