För två år sedan arbetade kommunen med utredningen Skolstruktur 2,0. Det gick ut på att samla lärare och elever till färre skolor. Men förslaget lades ner med inriktningen att istället satsa på Sveriges vassaste rekryteringsplan av lärare.
Nu har ett år gått sedan rekryteringsplanen sattes i verket och inför höstterminen 2017 hade elva lärare rekryterats. Målet var 10-20 lärare. Inför höstterminen finns fortfarande 30 vakanta lärartjänster i för- och grundskola. De kommande åren väntas också 70-80 lärare gå i pension.
Nu tittar kommunen åter på att flytta elever. Planerna berör Högalid, Luossa-, Berga-, Tuolluvaara- och Jukkasjärvi skolor.
Även om rekryteringen har gett resultat så konstaterar Lärarförbundet i en rapport som kom i mars att antalet behöriga lärare i Kiruna minskade med fem procent under förra året. I december 2017 hade 61 procent av lärarna i grundskolan lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. I hela landet ligger samma siffra på 71 procent.
Lärarförbundet konstaterar i rapporten att lärarbehörigheten i Kiruna kommun är låg jämfört med andra kommuner i landet. Kommunen är rankad på plats 243 bland landets 290 kommuner. I Norrbotten ligger Kiruna på en nionde plats av 14 kommuner.
Vittangi skola har lyckats vända den negativa trenden och har gått från att ha en lärarbehörighet på 34 procent till 95 procent.
– Från hösten 2017 har vi anställt fem legitimerade lärare från Pajala rektorsområde, säger Ann-Kristin Ojanlatva, rektor.
Här har omvärldsfaktorer spelat in till viss del då skolan i Junosuando stängde 2017. Många lärare pendlar till Vittangi från Pajala kommun. Ann-Kristin Ojanlatva är själv en av dem.
– Jag har pendlat i fem år från Kangos där jag bor, säger hon.
Ann-Kristin Ojanlatva vill lyfta fram Norges glesbygdspolitik där lärare kan få sina studielån minskade samt bonus om de stannar på orten i några år.
– Det måste bli så att man skapar förutsättningar. För det är ett underbart jobb att få jobba med att forma framtiden, jag har själv jobbat som lärare i 30 år innan jag blev rektor.
Hon tror också att det handlar om att skapa en positiv anda för att locka lärare till skolan.
– Man skapar den arbetsmiljö man själv är en del i, och då gäller det att man skapar positiva vibbar, säger Ann-Kristin Ojanlatva.