Låsta positioner mellan samebyn och länsstyrelsen

Positionerna är låsta i älgjaktbråket mellan Talma sameby och länsstyrelsen. Samebyn hävdar att ett fel i rapporteringssystemet ligger bakom de felaktiga uppgifterna.

"ÄNDRA BESLUTET". Aslak Allas, Talma sameby.

"ÄNDRA BESLUTET". Aslak Allas, Talma sameby.

Foto: Fotograf saknas!

KIRUNA2016-09-13 20:16

– Det verkar som att man bara kan fylla i en gång. Vi hade en kassör som var ny och som försökte lägga in vår statistik men det blev inte rätt. Nästa gång hade det låst sig, säger Aslak Allas, ordförande i Talma sameby.

Senare på hösten meddelade samebyn att man fällt 35 fullstora älgar och tre kalvar, och betalade in fällavgifter för dessa.

Men eftersom samebyn på ett korrekt sätt endast anmält 1+1 (fullstor älg + älgkalv) betalade länsstyrelsen tillbaka resten av fällavgifterna. Sedan minskade man tilldelningen för samebyn från 40+40 till 10+10 i årets tilldelning.

– För det första så stämmer det inte att systemet låser sig efter att man rapporterat en gång. Det är tvärt om uppbyggt så att man ska rapportera in med 14 dagars mellanrum. Att vi betalade tillbaka pengar beror på att vi bara hade underlag för 1+1, säger Niklas Tuorda, jakthandläggare vid länsstyrelsen.

Att tilldelningen minskats är bara logiskt, anser Tuorda.

– Rapporterar man in 1+1 så måste älgförvaltningsgruppen dra slutsatsen att man antingen inte jagar eller så att det är slut älg. Det är det som är förvaltning.

När tilldelningen blev känd i somras gick samebyns medlem Lars-Jon Allas ut och slog fast att man inte kommer acceptera det.

– Vi kommer skita fullständigt i deras beslut. Vi måste jaga för att vi ska kunna få våra inkomster som vi är i behov av, det här är vår näring och inte någon hobbyverksamhet. Jag tycker att länsstyrelsen måste ta sitt ansvar och rätta till alla fel som har medverkat till det här beslutet, sade Lars-Jon Allas.

Läs mer: "Vi kommer skita fullständigt i deras beslut"

Det är dock ett uttalande som Aslak Allas inte stödjer.

– Det får stå för honom som privatperson. Samebyn respekterar länsstyrelsens beslut och försöker göra rätt för sig. Men vi känner oss diskriminerade. Det finns byallmänningar inom samma förvaltningsområde som inte skjutit fullt och som ändå fått behålla sin tilldelning. Jag upplever att man försöker sätta dit samer och helst renskötande samer. Länsstyrelsen bör ändra det här beslutet, säger han.

Niklas Tuorda är dock orubblig.

– Inrapporteringen är det stora verktyget som vi har för att sköta förvaltningen. Man är skyldig att se till att rapporteringen blir rätt och riktig och om det fungerar måste man självklart höra av sig. Det har man inte gjort och då slår det så här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om