Det var i går som NSD rapporterade om slutsatserna i Haverikommissionens preliminära slutrapport, där både LFV och det norska flygvapnet får bära ansvar för att olyckan inträffade.
Ingen av dem hade tillräckligt säkra arbetssätt för att förhindra olyckan.
Statens haverikommission uppmanar till och med Transportstyrelsen att genomföra "en utredning av säkerhetskulturen" inom LFV, som är den myndighet som tar hand om flygsäkerheten i Sverige.
Inga kommentarer
Men när NSD under onsdagen ville ställa frågor om Haverikommissionens rapport var svaren kortfattade.
– Vi kommenterar ingenting från LFV:s sida förrän vi har den slutgiltiga rapporten, säger Anne Stöckel, operativ chef för flygledartornet i Kiruna.
Vad är skälet till det?
– Det är att vi inväntar den slutgiltiga rapporten.
Anne Stöckel hänvisar sedan till pressjouren på LFV:s huvudkontor i Norrköping. Därifrån kommer samma besked.
– Innan allt är klart ska vi inte spekulera i någonting som kan bli något annat den dagen rapporten är klar, säger Annika Brunnberg på LFV:s pressjour.
Fem döda
Kritiken mot LFV är dock omfattande i den preliminära rapporten, och att den skulle försvinna helt i en den slutliga versionen är inte sannolikt. LFV vill ändå inte säga något.
– Inte i dagsläget, säger Annika Brunnberg.
Den slutgiltiga rapporten beräknas vara klar i slutet av september.
Herculeskraschen inträffade 15 mars 2012, då det norska flygplanet kolliderade med kammen mellan Kebnekaises nord- och sydtopp . De fem personerna i besättningen omkom omedelbart, eftersom planets hastighet var 520 kilometer i timmen.
Bred lavin
Kraschen orsakade en cirka 200 meter bred lavin som spred vrakdelar längs fjällsidan och ner på Rabots glaciär.
Herculesplanet var en del i den stora internationella övningen Cold Response. Planet fick flygledning från Stockholm och Kiruna, men besättningen fick inte information om att planet hamnade i så kallat okontrollerat luftrum.
Haverikommissionen pekar på att det inte är individers misstag, utan systembrister, som orsakade olyckan.