Herman Lindqvist besökte Kiruna för att prata om sin nya bok, De vilda Vasarna. Under vistelsen passade han även på att besöka stadshuset.
– Kiruna är intressant i Sveriges historia, det har en sådan enorm ekonomisk betydelse, det är en sådan livsviktig hörnpelare i Sverige med gruvan och malmexporten. Det är en av de viktigaste platserna måste man säga. Dessutom känner jag en slags beundran för det arbete som är utfört här, sedan 1903 och framåt har de slitit och släpat här och byggt upp detta, säger han.
Stadsomvandlingen är en process som Herman Lindqvist har läst mycket om.
– I Sverige kan man göra sådana saker med enorm planering och alla som samverkar, stat och kommun och det privata och näringsliv, det är ett typiskt svenskt projekt.
Stadsomvandlingen nämns ofta som något världsunikt, och det håller med Herman Lindqvist med om.
– Ja, det är det nog, i det formatet, det är så stort. Man kan ju flytta hus, det gör man ju ofta här och där, men flytta hela städer och stora hus det är nog ganska unikt i världen, säger han.
Även stadshuset, där NSD träffar Herman Lindqvist, påverkas av stadsomvandlingen och kommer att rivas. Herman Lindqvist tycker att det är synd att det måste rivas men han tror inte att en stad förlorar sin historia för att den flyttas och byggnader rivs.
– Jag bor ju själv i Warszawa som är återuppbyggt under andra världskriget, det förstördes till 80 procent, det var bara grus hela stan. Och det är helt uppbyggt idag, även den gamla staden, när man går där känner man inte att det är återuppbyggt efter kriget, säger han.
Hur tror du att man kommer minnas stadsomvandlingen om 100 år?
– Jag tror att man kommer att minnas det med stolthet, att vi klarade det här och byggde en ny stad. Det är fascinerande att det som är näringen och malmen gröper ur jorden och så flyttar hela staden som lever på det här, det är som en cirkel, livet går vidare, historian kommer med, jag tycker att det fascinerande.
Herman Lindqvist tror att stadsomvandlingen kommer att svetsa samman alla som bor i Kiruna och upplever det. Han ser stadsflytten som något helt unikt.
– Normalt så lägger man bara ner städer, det finns ju spökstäder vid gamla nedlagda gruvor och hemska förfallna ställen, men det är här är ju något helt annat. Det ska ju ge liv istället för död, det är något helt unikt och jag tycker att ni ska vara stolta över det, säger han.
maria.unga@norrbottensmedia.se