LKAB: "Bevakar detta mycket noga"

Flera järnvägssträckor i Norrbotten kan få sänkt hastighet och viktbegränsningar nästa år. Bland annat riskerar LKAB:s malmtrafik att drabbas.

RISKERAR STÖRNINGAR. Järnvägen efter flera sträckor av Malmbanan är i så dåligt skick att Trafikverket överväger hastighetssänkningar och viktnedsättning. LKAB är dock trygg med att det inte ska bli realitet.

RISKERAR STÖRNINGAR. Järnvägen efter flera sträckor av Malmbanan är i så dåligt skick att Trafikverket överväger hastighetssänkningar och viktnedsättning. LKAB är dock trygg med att det inte ska bli realitet.

Foto: Adtranz

KIRUNA2016-09-12 18:03

– Vi har en dialog med Trafikverket och bevakar naturligtvis det här mycket noga, säger Anders Björnström, vd för LKAB Malmtrafik.

Det är SVT som tagit del av en ny rapport från Trafikverket, där det slås fast att järnvägen på 69 sträckor i Sverige är i så dåligt skick att hastigheten under nästa år måste sänkas. Det handlar om sprickor i rälsen, växlar som är trasiga och broar som inte bär. Flera av dem berör malmtrafiken (se faktaruta).

– Skulle vi få en kapacitetsnedsättning nu när vi är på väg upp i volymerna igen så vore det naturligtvis inte alls bra. Men jag är inte våldsamt orolig. Åtgärderna finns med i järnvägsplanen för 2017 och Trafikverket säger att man jobbar på åtgärderna säger Björnström.

Han menar att det är norra omloppet, från Kiruna till Riksgränsen, som är mest kritiskt eftersom 70 procent av volymen går till Narvik.

– Vi vet att det är flera broar som är kritiska. Bland annat Abiskobron.

Samtidigt kommer flera positiva signaler. Dels ett projekt om höjda axellaster, från 30 ton till 32,5 ton, i det södra omloppet (Luleå–Malmberget) som löper på bra. Dels har norska Jernbaneverket meddelat att det börjat se över sträckan Riksgränsen-Narvik.

– Den är i bättre skick än förväntat. Så sammantaget har vi gott hopp om att allt ska lösa sig till det bättre, säger Björnström.

Även turismen riskerar att drabbas.

– Sänkt hastighet är naturligtvis aldrig bra. Jag tar för givet att sträckorna ska åtgärdas och när det görs är det oerhört viktigt att Trafikverket och SJ hanterar det på bästa sätt så att man inte orsakar onödiga störningar och raserar förtroendet för tåget som resesätt hit upp, säger Erica Mattsson, vd för Swedish Lapland.

Hon drar paralleller till tidsperioden 2010–2014 då tågtrafiken hade stora problem med förseningar.

– Då såg vi att resandet med tåg minskade trots att antalet gäster till destinationen ökade. Samtidigt vet vi att tåg är ett mycket attraktivt alternativ för våra gäster. Det har vi sett senaste året då tågen börjat gå punktligt och SJ fått beviljat en bättre tidtabell. Men jag måste faktiskt ge Trafikverket en eloge för att de sedan ett par år tillbaka börjat ta in information från näringen om viktiga helger och stora evenemang.

Erica Mattsson följer även utredningen om nattågen noga, där två nattåg per dygn riskerar att dras ned till ett.

– Där har Trafikverket gjort en egen utredning som visar att fyra procent av gästerna skulle välja att inte komma alls om ett nattåg drogs in. Tittar man på exempelvis Abisko som är en liten destination som är beroende av tåget så skulle det innebära fyra miljoner per år i omsättningstapp. Så det är lätt att tala om små minskningar men det blir stora effekter när man räknar på det.

FAKTA

Här är de sträckor i Norrbotten som påverkas nästa år:

Peuravaara – Riksgränsen

Det finns risk för nya varaktiga nedsättningar av viktgräns och hastighet.

Boden – Gällivare

Sträckan har dåligt spår. Det finns risk för ny varaktig nedsättning till 40 km/tim för malmtågen.

Harrträsk–Gällivare

Dåliga räler (skenor). Det finns risk för ny varaktig nedsättning till 40 km/tim för malmtågen.

Bastuträsk - Boden södra

På sträckan är hastigheten nedsatt till 130 km/tim för person- och godståg.

Källa: SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om