Luftmätning avgör badhusets framtid

Kiruna kommun har beställt en stor undersökning av luftkvalitén i badhuset. Resultatet blir ett viktigt un-derlag för badhusets framtid. Och ett svar på om det finns ett samband mellan det sjuka huset och förekomsten av astma och allergier bland personalen.

Hans Fernström, föreståndare vid badhuset i Kiruna, konstaterar att många i personalen har problem som skulle kunna sättas i samband med förekomsten av fukt och mögel i huset.FOTO: HANS STERNLUND

Hans Fernström, föreståndare vid badhuset i Kiruna, konstaterar att många i personalen har problem som skulle kunna sättas i samband med förekomsten av fukt och mögel i huset.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-12-18 06:00
Enligt badhusets föreståndare, Hans Fernström, har många också problem med slemhinnor, torr hud, eksem och liknande lindrigare åkommor. Samtidigt finns det påvisade fukt- och mögelområden i badhuset.
- Man kan ju fundera på om det finns ett samband. Det är bra att kommunen tar det här på allvar. Alla i personalen har fått gå i genom en läkarundersökning och nu har man också påbörjat mätningarna av luften, säger han.
Luftmätningen kostar minst 200 000 kronor och ska ge svar på om det finns farlig mögelförekomst i luften eller andra ämnen, som trikloramin.
Möte med skyddsingenjören
När resultatet blir känt är det dags att boka in ett nytt möte med skyddsingenjören. Om det visar sig att personalens hälsa kan äventyras av att vistas i huset finns det knappast några andra alternativ än stängning.
- Jag vågar inte spekulera i det, men personalens hälsa måste väga tungt, säger Hans Fernström.
Under alla omständigheter måste politikerna snart välja väg i badhusfrågan - en total upprustning av det befintliga badhuset för omkring 50 miljoner kronor eller ett nybygge för kanske den tredubbla summan.
För flera ledande politiker, bland andra båda kommunalråden, lutar åt det förstnämnda.
- Min bedömning just nu är att det enda rimliga är en upprustning av det befintliga badhuset, säger Kenneth Stålnacke (S).
- Jag ser inte några andra alternativ i nuläget än en upprustning som ska klara badhuset i 20-30 år till, säger Lars Törnman (Kip).
Tvingas stänga?
Frågan är om det går att genomföra en sådan upprustning utan att man behöver stänga badhuset under en lång period. Kenneth Stålnacke ser problem i att klara skolbarnens simundervisning om så blir fallet.
Lars Törnman föreslår att man
i så fall borde utreda om utomhusbadet på Camp Ripan provisoriskt skulle kunna byggas in och användas som simhall under en övergångsperiod.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om