Per-Nils Idivuoma visar gropen utanför sitt hus. När han lämnade Kiruna för en månad sedan så fanns den inte där.
– Pojkarna ringde när jag var på semester och sa att det finns ett titthål ner till gruvan här.
– Titta, den här biten måste ha lossnat nu idag, den fanns inte här tidigare, hålet blir större och större hela tiden, säger han och håller upp en asfaltbit.
Närmast väggen har asfalten sjunkit ner, som i en grop, och längst in mot husgrunden öppnar sig ett svart hål. Hur långt in under huset hålet sträcker sig går inte att se.
– Det här har hänt nu under sensommaren. Men det har varit mer ras här runtomkring, så det var inte oväntat. Det är som en sättning som går ända ut till vägen och under huset, säger Per-Nils Idivuoma.
Han går runt på tomten och visar. På gatan utanför huset finns en stor grop i asfalten. På andra sidan häcken i en rak linje finns det nya hålet i marken, och på baksidan av huset sprickor i husgrunden. Även stenmuren som löper längs sidan på tomten har flyttat på sig.
– Ser du muren? Den har åkt nästan en halvmeter ditåt, säger Per-Nils Idivuoma och pekar mot grannen.
Även inne i huset finns det problem. En läckande toalettstol har bytts ut, men problemet kvarstår, det läcker fortfarande vatten. Golvet i bastun har bytts ut för några år sedan.
– Golvmattan revs loss från hörnen. Vi satte dit nytt kakelgolv, men nu är det som en stor grop här, säger Per-Nils Idivuoma och visar. Han lägger en träplanka på golvet och det blir en glipa på flera centimeter mitt under plankan.
I köket blev det plötsligt stopp i avloppet i början av sommaren. Det visade sig att ett rör hade glidit isär i en skarv.
– När jag såg gropen så kopplade jag ihop allt som har hänt här tidigare, med golvet i bastun och rören i köket.
Per- Nils Idivuoma tror att problemen beror på LKAB:s gruvbrytning. Han har kontaktat gruvbolaget och berättat om problemet men sedan har ingenting hänt. Första snön har kommit och nu är han orolig för att det kan rinna vatten in under huset när den smälter.
– Per-Nils ärende är noterat hos ansvarig för skadeanmälningar hos LKAB, det har kommit till kännedom. Han kommer givetvis bli kontaktad och de kommer att ha en dialog. Han kommer också att få göra en skadeanmälan enligt rutin, där får han beskriva vad som har hänt och hans upplevelse av vad som har hänt. Sedan kommer eventuellt en skadeutredning att göras, säger Josefine Ejemalm, kommunikatör hos LKAB.
Hon kan inte svara på om det är fler som drabbats av något liknande i närområdet.
– Men om det är det så ska man självklart vända sig till kommunen eller LKAB eller både och, säger Josefine Ejemalm.