Nationaldag på sameskolan

På sameskolan i Kiruna firades samiska nationaldagen med flagghissning, sång, traditionell mat och temaarbeten. - Nationaldagen stärker barnens identitet och känsla av samhörighet, säger läraren Marit Sikko Trägårdh.

Foto:

Kiruna2013-02-06 17:06

Samernas nationaldag firas varje år sedan 1993 över hela Sápmi. Den 6 februari hedras minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim 1917.

Nästan hundra år senare sitter en tredjeklass i en skolsal i Kiruna, färglägger koltar och pratar om varför man har en nationaldag.

De missade själva firandet på grund av ett badhusbesök. Men den traditionella maten hanns med, och så diskussioner på den samiska lektionen.

- Jag vet inte riktigt varför man firar, säger Alexander Mienna, 9.

- Kanske vann vi något krig eller så, säger bänkgrannen.

Läraren Marit Sikko Trägårdh berättar om samernas enande över landsgränserna.

Lektionen i samiska viks i dag åt att färglägga koltar från olika områden.

- Just en sådan här dag passar det perfekt att ta in traditioner och kultur i undervisningen och knyta det till nationaldagsfirandet, säger Marit Sikko Trägårdh.

"Kolt nästan varje dag"
Alexander Miennas pappa kommer från Kautokeino, och mamma från Jukkasjärvi. Koltarna ser olika ut, och har lite olika färger.

- Min ahkku, alltså farmor, har kolt nästan varje dag, det är många som har det i Kautokeino, säger Alexander Mienna, och jobbar vidare på den detaljerade Kautokeinodräkten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om