Nattis och mjölken kvar i Kiruna

Kiruna kommun har beslutat att inte spara in på mjölk och mjukt bröd till skolbarnen. Även nattis blir kvar. Nämnden hittade andra sätt att dra åt svångremmen.

Roger Suup (S) gjorde sitt sista sammanträde som ordförande i Kultur- och Utbildningsnämnden i torsdags. Efter 21 år i nämnden och 19 år som ordförande lämnar han nu över klubban till Annica Henelund (C).

Roger Suup (S) gjorde sitt sista sammanträde som ordförande i Kultur- och Utbildningsnämnden i torsdags. Efter 21 år i nämnden och 19 år som ordförande lämnar han nu över klubban till Annica Henelund (C).

Foto: Thomas Lövgren

Kiruna2018-12-14 19:58

På torsdagen sammanträdde kultur- och utbildningsnämnden i Kiruna för sista gången med den nuvarande ordförande Roger Suup (S). Efter jul tas posten över av Annika Henelund (C). Under sammanträdet avhandlades det sparkrav på två procent som ålagts alla styrelser och förvaltningar i Kiruna kommun. Ett uppmärksammat sparförslag blev det där kultur- och utbildningsförvaltningen såg en möjlighet att spara pengar genom att plocka bort mjölk och mjukt bröd från skolorna, samt förslaget att lägga ner nattis.

– Nämnden beslutade att inte genomföra de sparförslagen och nattis löper på precis som vanligt. Det blir även mjölk och limpa till barnen fortsättningsvis, säger Roger Suup.

Men det sparkrav som klubbades i fullmäktige på måndagen innebär ändå att förutom det budgetunderskott på 22 miljoner som prognoserats så tvingas KUN att spara ytterligare 10 miljoner. På torsdagen klubbades ett flertal besparingar som nämnden tror ska sparar upp 13-15 miljoner kronor.

– Det är aldrig roligt att behöva spara, men nu är vi i den här situationen, säger Annica Henelund och fortsätter:

– Vi har hittat en del lösningar som fungerar på kort sikt, men behöver också ta fram lösningar som håller på längre sikt. Vi kan inte dutta så här varenda år.

Tidigare har det funnits ett förslag att förändra skolstrukturen i Kiruna, något som utretts vidare av förvaltningen och som nu igen är aktuellt.

– Vi ser möjligheter att öka samordningen och samverkan inom kommunen och därmed nyttja de befintliga lärarbehörigheterna på ett bättre sätt. Bara genom det tror vi att vi kan spara 3 miljoner kronor, säger Roger Suup.

Skolstrukturförslaget innehåller också en översyn av lokalkostnaderna och det gör att förändring av skolstrukturen skulle kunna spara upp till 5 miljoner kronor.

Innebär detta att ni ser över att stänga skolor?

– Det är inget vi tagit ställning i det här beslutet. I så fall behövs ett bättre underlag.

När det kommer till underskottet på 22 miljoner säger Roger Suup att nämnden vidtagit ett flertal åtgärder som kommer att få effekt under den kommande tiden.

– Till exempel har förvaltningschefen fråntagit rektorerna i Vittangi och Karesuando rekryteringsrätten och ser över organisationen.

En annan stor kostnadspunkt har varit de så kallade "extra ordinära insatserna" där tydligare ansökningssystem införs som ska göra att de kostnaderna inte ska kunna skena iväg men innebär också att skolpersonal inte alltid kommer att ersättas.

Så ska KUN spara 13-15 miljoner kronor

Ändrad resursfördelning/ändrade koefficienter bemanning fritidshem 2,7 miljoner kronor

Daghem 750 000 kronor

Anpassning budget för kommunala fritidsgårdar 400 00 kronor

Ändrad resursfördelning/ändrade koefficeinter bemanning förskola 0 kronor

Uppdrag till förvaltningen:

att inventera, samordna och samnyttja befintliga lärarbehörigheter i alla skolor för kompletterande fjärrundervisning 2 miljoner kronor

att eftersöka medel från bl a Migrationsverket samt ökad digitalisering av administrativa rutiner 1 miljon kronor

minskade rese- och logikostnader enligt beslut i Kommunfullmäktige 500 000 kronor

medel från etableringsersättningar för nyanländas lärande 4 miljoner kronor

uppgradera skolstrukturförslag för ökad samordning, samverkan, förbättrat nyttjande av befintliga lärarbehörigheter, eventuellt lokalkostnader 3-5 miljoner kronor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om