Kiruna kommun har gjort en utredning om hur integrationsarbetet fungerar. Den visade att alla jobbade bra på sina områden men behövde mötas mer över gränserna. Därför startade projektet som står bakom öppnandet av integrationsenheten.
– De nyanlända som kommer behöver hitta en vardagsplats där de känner sig hemma och det är inte lätt att göra det idag. Därför försöker vi skapa mötesplatser och engagera gamla Kirunabor att hjälpa till med nya Kirunabor, säger Monica Isacsson, enhetschef på integrationsenheten.
Det är tänkt att enheten ska fungera som en turistbyrå men för integration.
– Har man frågor och vill ha kontakt med någon så kan man få det via våran verksamhet. När man kommer hit som nyanländ så ser vi till att den personen träffar alla som sedan kommer att finnas med i början på livet i Kiruna, säger Monica Isacsson.
Enheten innebär att det som är socialtjänstens, skolans, migrationsverkets och överförmyndarens ansvar sammanförs under ett tak. I dagsläget rymmer enheten fem och en halv tjänst.
Kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) klippte bandet.
– Vi har högsta fjället, vi har djupaste gruvan och vi har den bästa integrationsenheten, sa hon under sitt invigningstal.
På plats fanns också Abdalaziz Jaber från Syrien som bott i Kiruna i ett år.
– Det här är jättebra. Det är bra att man kan komma hit och fråga hur man ska göra om man vill studera, jobba eller skaffa lägenhet, säger han.