Norr om Luossajärvi, där den gamla och nya järnvägen möts, ska skulpturen som fått namnet "Totem" uppföras.
- Titeln syftar på att totem ofta används som en hyllning till de aspekter som kännetecknar en plats och dess miljö. Min skulptur gestaltar mötet mellan industrin och naturen, ett karaktärsdrag som jag tycker är speciellt starkt i Kiruna, säger konstnären Oskar Aglert.
Inte första gången i Kiruna
Oskar Aglert kommer ursprungligen från Lidköping och jobbar nu i Stockholm men Kiruna är inte obekant för honom. Första besöket skedde 1999 då han och några kollegor besökte Kiruna, Nikkaluokta och Tarfala forsknings-station.
Tillsammans med forskare och guider utforskade han Storglaciären och fjällområdet runtomkring.
- Vi utsattes för naturens krafter och dessa erfarenheter har följt mig sedan dess och påverkat mitt konstnärliga arbete. Jag har stor respekt för naturen och fascineras av hur vi människor har kommit dit vi är i dag, säger Oskar Aglert.
"Otroligt inspirerande"
Senaste besöket i Kiruna skedde i somras i och med det nu aktuella skulpturprojektet "Ny järnväg i Kiruna".
- Det var otroligt inspirerande att kunna observera mötet mellan landskapet och industriell infrastruktur.
Den färgskala som mötte mig gjorde starka intryck. Människans maskiner och fabriker var färgklickarna i de annars ganska lågmälda färgtonerna i landskapet. Detta är något jag tagit med mig i arbetet med att utveckla skulpturen Totem.
Allvarliga frågor
Oskar Aglert säger att hans konstnärskap kretsar kring frågor om kapitalismens koppling till globala konflikter, politik, postindustrialiseringen och därmed människans överutnyttjande av naturen.