Helt ny på jobbet är Ulf Nygren inte, även om vi här kallar honom för Kiruna Airports nya chef.
Han har jobbat på sin post sedan december.
– Det har varit väldigt intensivt men fantastiskt roligt. Jag har behövt lära mig mycket nytt.
Han är Kirunabo och har tidigare jobbat som infrastrukturchef på rymdbasen Esrange och tidigare inom kommunen. Men nu är det varken rymden eller Kiruna kommun det handlar om. Man kan kanske säga att det är någonstans där mellan.
Han möter upp på flygplatsen.
– Det absolut viktigaste för oss är att vi har en säker flygplatsdrift, att vi är tillgängliga och att flygplanen kan starta och landa på ett säkert sätt och i rätt tid. Samtidigt är det en viktig fråga att förbättra tillgängligheten, att få fler flyglinjer och förbindelser ut i Europa och till Stockholm härifrån.
Till den vintersäsong som nyss lämnat kom flera nyheter. En stor del av dem blir kvar. Till vintern kommer Kiruna till exempel ha kvar trafiken till och från Köpenhamn två dagar i veckan och Düsseldorf en dag i veckan.
Men Air France pausar trafiken till och från Paris.
– Vi hoppas att de kommer tillbaka. Vi vet att de är nöjda med flygplatsen och Kiruna som destination, och det är sagt att de tar en paus. Det pågår hela tiden ett arbete mellan oss, Kiruna Lappland, Swedish Lapland och flygbolagen. Vi gör vad vi kan för att få till nya avgångar.
Någon dröm-avgång/destination?
– Marknaden i Storbritannien är jätteviktig för besöksnäringen i regionen så en direktförbindelse till London hade varit högt upp på önskelistan.
För två år sedan berättade NSD om Swedavias hotellplaner på Kiruna flygplats. Med 180 rum, restaurang och bar. Då letade man någon som ville driva hotellet, och tidigaste byggstart sades vara 2025.
– Arbetet pågår men vi har inget nytt att meddela kring hotellet just nu. Men det blir ingen byggstart 2025, det kan vi säga.
Vill ni fortsatt bygga ett hotell här?
– Absolut, vi tror att Kiruna behöver det och flygplatsen behöver det.
De söker fortsatt en aktör som vill driva hotellet och han tror inte marknaden är mättad med det nya hotellet i Kiruna centrum.
Hur ser du flygplatsen om tio år?
– Jag tror absolut att vi har ett hotell här och jag tror att vi har en utbyggd terminal så vi kan ta emot fler flygplan per dag och framförallt på samma tider. Det kan vi inte idag eftersom vi har en gate men i framtiden så skulle vi vilja ha två gater som möjliggör att vi kan ta emot fler flygplan. Det är väl de stora förändringarna jag hoppas ska ha skett här om tio år.
Kiruna flygplats är från tidigt 60-tal. En utbyggd terminal med två gater innebär dyra investeringar, så några löften vågar han inte komma med.
Just nu jobbar de för att lösa en annan utmaning, personalfrågan.
– Inför sommaren ser det okej ut. Till vintern är det så att vi behöver bli fler. Nu under 2025 har vi börjat förbereda för att jobba mer aktivt med marknadsföring av flygplatsen och vill visa hur det är att jobba på flygplatsen. Vi tycker nog att vi varit lite okända, lite utav en doldis som arbetsplats.
Det jobbar cirka 60 personer på flygplatsen. Med annonser, filmer i sociala medier och genom att synas på Kirunafestivalen hoppas de kunna bli ett tiotal till i personalen.
Det är svår konkurrens om bemanningen?
– Ja men det är många som väljer att stanna kvar när de kommer hit. Det finns bra möjligheter att utvecklas och det är attraktivt.
Klimatdiskussionen om flygets utsläpp har inte påverkat trafiken till och från Kiruna. Men klimataspekten är ständigt närvarande, säger flygplatschefen.
– Vi upplever inte att vi här påverkas av flygskam som på andra ställen. Vi har en jättefin utveckling av passagerare som ökar från år till år. Men även om vi inte märker av det på Kiruna flygplats så är klimatfrågan viktig för oss. Vi har gjort väldigt mycket på flygplatsen, hela Swedavias egen flygplatsverksamhet är fossilfri. Vi fortsätter att stötta övriga aktörer på flygplatsen i deras arbete mot en fossilfri drift.
Det jobbas bland annat med hållbart flygbränsle men flygets utsläpp handlar inte bara om bränslet.
– För att flyg ska vara det konkurrenskraftiga transportslag som vi tror att Sverige behöver så måste vi jobba med klimatfrågan. Vi har som mål att allt inrikesflyg inom Sverige ska vara fossilfritt 2030 och det tror vi är helt möjligt, säger Ulf Nygren, chef Kiruna Airport på Swedavia.