Oklart hur kostnaderna för skolskjutsen blir

En ny skolstruktur behöver inte innebära ökade kostnader för kommunen. Men för en del familjer kan skolförändringarna innebära ökade utgifter.

KOSTNADER. I nuläget verkar det som att kommunen inte kommer att behöva betala mer för skolskjutsverksamheten bara för att skolstrukturen förändras. Men hur det blir beror till stor del på hur många nya ansökningar om skolskjuts som kommer in för att barnens nya skolväg är farlig.

KOSTNADER. I nuläget verkar det som att kommunen inte kommer att behöva betala mer för skolskjutsverksamheten bara för att skolstrukturen förändras. Men hur det blir beror till stor del på hur många nya ansökningar om skolskjuts som kommer in för att barnens nya skolväg är farlig.

Foto: Maria Niemi

KIRUNA2015-11-23 06:30

Förslaget om ny skolstruktur innebär bland annat att några av kommunens skolor blir renodlade låg-, mellan- och högstadieskolor. Det innebär att många elever kommer att behöva byta skola.

I våras fick kultur- och utbildningsförvaltningen i uppdrag att utreda hur en ny skolstruktur påverkar behovet av skolskjuts och kostnaderna för den. Nämnden vill ha ett brett underlag innan det är dags att rösta igenom ett beslut. Sett till personalkostnader innebär en ny skolstruktur att högst två miljoner kronor sparas.

Läs mer: "Liten ekonomisk besparing med ny skolstruktur"

Kommunens skolskjutsregler utgår förenklat ifrån vilken årskurs eleven går i och avstånd mellan hemmet (eller hållplats) och skolan (eller hållplats).

Sammanfattningsvis visar beräkningen att kommunens kostnader inte kommer att öka särskilt mycket. Anne-Sofie Koivisto, skolskjutsansvarig i kommunen, tror inte att särskilt många fler elever kommer att behöva skolskjuts.

En del elever har redan busskort utifrån avstånd till sin nuvarande skola och kommer därför fortsätta åka buss, andra har redan busskort eller körs i taxi för att vägen mellan hem och skola bedöms som osäker. För elever i några upptagningsområden löser kommunen skolskjutsfrågan genom att öka antalet platser i de bussar som redan används idag.

Men enligt Anne-Sofie Koivisto är det möjligt att fler föräldrar kommer att ansöka om skolskjuts om de bedömer att den nya skolvägen för deras barn är farlig. Då handlar det bland annat om hur trafikerad vägen är, hur korsningarna ser ut, om det finns trafikljus och trottoarer.

I det här avseendet är det alltså möjligt att kommunens skolskjutskostnader kommer att öka.

Elever som nyttjar det fria skolvalet har rätt till skolskjuts i vissa fall. Om avståndet mellan hemmet och den skola eleven egentligen skulle ha gått i är tillräckligt långt och det inte innebär några merkostnader för förvaltningen beviljas eleverna i regel skolskjuts även till den skola de själva har valt.

Om fler föräldrar kommer att använda det fria skolvalet och placera sina barn i andra skolor med anledning av den nya skolstrukturen återstår att se.

De familjerna kan då behöva stå för kostnaderna själva. Är avståndet för kort mellan den nya skola dit barnen anvisas och trafikmiljön inte allt för farlig beviljar kommunen inte skolskjuts.

– Men då har föräldrarna satt den rätten ur spel, säger Anne-Sofie Koivisto.

Skolskjuts i Kiruna

Skolskjuts omfattar inte förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, fritidshem eller gymnasieskola.

Avstånd

För elever i årskurs 1-3 måste avståndet vara minst 3 kilometer

För elever i årskurs 4-6 måste avståndet vara minst 4 kilometer

För elever i årskurs 7-9 måste avståndet vara minst 5 kilometer

Källa: Kiruna kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om