Orimlig VA-taxa kan leda till miljonsmäll för Kiruna
Kiruna kommun höjde anläggningstaxan för vatten- och avlopp med 121 procent 2007.Det var en orimligt stor höjning, har VA-nämnden slagit fast.Nu kan kommunen komma att bli återbetalningsskyldig för två års avgifter.
Det var när den här villan på Passvägen i Kiruna skulle anslutas till VA-nätet som bekymren började för Kiruna kommun. FOTO: HANS STERNLUND
Foto: Hans Sternlund
Chockräkning
Han blev dock minst sagt häpen när räkningen på 124 962 kronor kom.
- Det ingick inte i kalkylerna att det plötsligt skulle kosta så mycket. Jag hade kunnat acceptera en höjning på kanske 15 procent, säger villaägaren som inte vill träda fram i NSD.
Han betalade, men klagade hos Statens VA-nämnd som slog fast att kommunens höjning inte var skälig och rättvis. Kommunen valde att överklaga till miljööverdomstolen som nu har gett VA-nämnden rätt.
- De borde inse att de hade gjort fel i stället för att fortsätta driva frågan och betala för dyra jurister. Man blir lite bekymrad som kommunmedborgare, säger villaägaren.
Vill få prövning i HD?
Det är dock mycket som står på spel. Kommunen kan tvingas riva upp hela taxesystemet och betala tillbaka delar av två års anslutningsavgifter plus räntor.
Kommunen tar sista chansen och begär prövningstillstånd i Högsta domstolen.
- Det pågår redan utredningar om vad det här kan få för konsekvenser för VA-kollektivet om vi måste backa, säger Mats Nilsson, informationschef vid kommunägda Tekniska verken som ansvarar för driften av VA-nätet.
Vad är då en rimlig höjning? Det är frågan som kommunen vill få svar på och någon ledtråd ges inte i utslaget i VA-nämnden.
Det är bara kommunfullmäktige i respektive kommun som får fastställa sina VA-avgifter.
- Kiruna kommun får alltså anta en ny taxa och se om den håller för prövning. Man kan inte göra på något annat sätt, säger Jörgen Qvistström, sakkunnig när det gäller VA-lagen.
Dilemman för kommunen
Kommunjuristen och förvaltningschefen Ann-Catrin Fredriksson säger att det är två regelverk som krockar. Dels får kommunen uppenbarligen inte göra för stora höjningar, dels är kommunen skyldig att inte belasta skattebetalarna för nya anslutningar till VA-nätet.
Efter 2007 års höjning var man uppe i 57 procents täckningsgrad av självkostnadspriset och efter ytterligare en höjning 2008 var man uppe i 80 procents täckningsgrad.
Det finns fler dilemman och svåra ställningstaganden.
- Vi måste ha full kostnadstäckning om vi ska ha råd att bygga nya VA-ledningar i det nya Kiruna. Samtidigt vill kommunen stimulera byggande och inte ta ut för höga avgifter, säger Ann-Catrin Fredriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!