Rättegången mot den i dag 33-årige indrivaren hölls i Luleå tingsrätt i slutet av september förra året. Efter förhandlingen uppmanades den målsägande företagaren av kammaråklagare Anna Väppling att göra en polisanmälan mot Peter Aasa, i och med att han ansåg att brott hade begåtts av hotellägaren.
En anmälan gjordes, men där blev det tvärstopp i det polisiära maskineriet.
Det första förhöret hölls med Aasa den 28 februari i år, fem månader efter rättegången mot indrivaren och fyra månader efter att polisen riktat sina misstankar mot hotellägaren. Förhöret hölls på Gällivare polisstation och pågick i en timme.
Ytterligare ett förhör genomfördes i Luleå den 3 mars.
Förundersökningen redovisades för kammaråklagare Rickard Finnberg i slutet av maj och den 7 juni väcktes åtal.
Fredrik Söderlind, förundersökningsledare vid polisen i norra Lappland, har förståelse för kritiken.
Vad beror det på att utredningen drog ut på tiden?– Vi är ju överbelamrade med jobb och vi har många andra ärenden som är högre prioriterade än det här. Det är så det kan bli, och det är olyckligt.
Hade ni kontroll på när det här brottet preskriberades, eller hur var det med den saken?– Jo, visst. Vi kanske inte gick in och kontrollerade hela tiden.
Det blev kort tid för berörd åklagare att ta ställning i målet. Hur ser du på det nu med facit i hand?– Ja, det är ju absolut inte bra.
Kunde ni ha agerat på något annat sätt?– Det är klart att vi hade kunnat handlägga det snabbare och prioriterat annorlunda, om vi hade velat det. Men vi har så många andra ärenden som är högre prioriterade. Det är den prioritering som har gjorts. Det är inte mer med det.