Ras i Kirunagruvan

07:35 imorse rasade det sten i Kirunagruvan. Ett skalv som kändes av ända in i stan.–  Det som är positivt är att våra förstärkningar håller, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.

Foto: Fotograf saknas!

Kiruna2012-08-13 12:03

Ett kraftigt skalv skakade Kiruna på måndagsmorgonen. Enligt LKABs mätningar såg man att det skedde på nivå 939 i Kirunagruvan, magnituden var 1,6 på den lokala skalan.

- Det var ett krafitgt skalv, säger Anders Lindberg informationsansvarig på LKAB.

Skakningarna har skett på ett område som ligger 4 meter under produktionsnivån. Men själva raset skedde på nivå 935 där det sker brytning. Där arbetar fjärrstyrda robotar men människor befinner sig där ibland. När skalvet startade fanns ingen människa i närheten och den närmaste roboten befann sig cirka 150 meter från raset. Ingen människa eller något materiellt kom till skada.
-  Det sker skakningar hela tiden dygnet runt. Det är ofta så små att man inte känner av dem. Det är en naturlig del i brytningsprocessen. Berget har en spänning som förändras när vi plockar ut malmen. Men ibland lagras energin och det blir sådana här större skakningar,  säger Anders Lindberg.


Problemet med att energin lagras är någonting som LKAB forskar på för att lösa. Man hoppas på att hitta ett sätt att få dessa skakningar att vara jämnare och således mindre.
–  Man kan känna av de här skakningarna ibland, jag gjorde det själv imorse innan jag hade åkte till jobbet. Men man behöver inte vara orolig att någonting ska hända, vi bryter aldrig under hus och människor så ingenting kan rasa,  säger Anders Lindberg. 


För att klara av de här skakningarna i gruvan förstärker LKAB delar av den. Man sprutar på betong och använder sig av stålbultar för att stabilisera. Längst ut har man ett skyddsnät. Skyddsnätet slutar dock en meter ovanför marken och det är under nätet som raset har skett.
–  Det som är positivt är att våra förstärkningar håller. Tak och de höga sidorna på väggarna är intakta. Stenarna som rasade sitter under skyddsnätet, alltså fungerar förstärkningarna, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om