Rekordmånga slutade på Kiruna kommun

”Det är en mycket medveten plan att krympa kommunens kostym.” Det säger kommunalrådet Gunnar Selberg om att antalet anställda i kommunen har minskat med över 80 personer sedan 2019.

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) säger att en ny politisk ledning kan innebära att personer säger upp sig.

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) säger att en ny politisk ledning kan innebära att personer säger upp sig.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2021-08-31 17:15

Vi har berättat om flera tunga chefsavhopp i kommunen under sommaren. 

– Jag tycker inte att det är någon dramatik i det. Vi har en ambition att verkligen förändra och tycker inte att kommunen gick i den riktning vi ville att kommunen ska gå i.

– Sådana här förändringar kan vara av godo många gånger, men alla kanske inte gillar dem så det ligger säker bakom något. Sedan är det tuffa jobb, säger Selberg.

Det är inte bara chefer som kommunen har tappat. Ser man till antalet anställningar som avslutats, utan att pensionsavgångar och avlidna räknats in, ser man en stor skillnad. 2016 slutade 203 personer, och året därpå slutade 212 personer.

2018 kom ytterligare en ökning till 229 personer. 2019 blev ett undantag när 195 personer slutade. I fjol skedde dock en markant ökning till 249 avslutade anställningar, samtidigt som det var 83 färre anställda inom kommunen. Kommunalrådet tror att det kan finnas olika anledningar.

– Jag tror att det är två faktorer som ligger bakom. Dels är det anpassningen vi gör i kommunens kostnader och att det har en koppling till det. Där är det en del som inte gillar dessa utan säger upp sig.

– Det är helt ok för mig. Vill man inte vara med om de förändringar vi gör är det inte fel att säga upp sig och byta jobb. Vi är i det gynnsamma läget att vi inte behöver säga upp folk, och då har vi valt att inte återanställa när någon slutar.

Den andra anledningen kan vara stadsomvandlingen enligt Selberg. 

– Tvingas man lämna sin bostad i och med stadsomvandlingen kan man även välja att lämna kommunen. 

När det gäller tillsvidareanställda har det skett en minskning på 108 personer mellan 2016 och 2020. Räknar man med både månadsanställda och tillsvidareanställda är det 171 färre anställda i organisationen.

– Det är en mycket medveten plan att krympa kommunens kostym. Kommunen kostar för mycket för skattebetalarna, säger Selberg.

Totalt innebär det en minskning av personalkostnaderna med drygt 33 miljoner kronor sedan 2019. Enligt Selberg innebär det att målet snart är nått.

– De tuffa jobben och de stora förändringarna är gjorda, och nu börjar vi vara nere i ram. Och vi får ganska bra överskott på 34 miljoner vilket är där man behöver ligga enligt rekommendationer från Sveriges kommuner och regioner, säger Gunnar Selberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!