Revisionen kritiserar politiska nämnder

Flera nämnder har inte hanterat kommunrevisionens granskningsrapporter och föreslagna åtgärder på ett tillräckligt bra sätt. Det konstaterar revisionen i en uppföljningsgranskning. Särskilt illa ställt är det med överförmyndarnämnden. "De har bekymmer", säger Roger Aitomäki (C), kommunrevisionens ordförande.

BRISTER. Enligt kommunrevisionens senaste granskningsrapport har fler nämnder inte hanterat tidigare genomförda granskningar på ett ändamålsenligt sätt. Därmed framgår det inte om eller hur nämnderna har tagit till sig av revisionens åtgärdsförslag. Revisionsordförande Roger Aitomäki på lilla bilden.

BRISTER. Enligt kommunrevisionens senaste granskningsrapport har fler nämnder inte hanterat tidigare genomförda granskningar på ett ändamålsenligt sätt. Därmed framgår det inte om eller hur nämnderna har tagit till sig av revisionens åtgärdsförslag. Revisionsordförande Roger Aitomäki på lilla bilden.

Foto: Simon Eliasson

KIRUNA2016-08-12 06:00

Kommunrevisionen har till uppgift att granska hur de politiska nämnderna, styrelser och kommunala verksamheter genomför sina uppdrag och verkställer beslut. Finner revisionen brister lämnas förslag till åtgärder som syftar till att förbättra verksamheterna.

I sin senaste granskning, som närmast ska behandlas av kommunstyrelsens arbetsutskott, har kommunrevisionen granskat hur nämnderna hanterat tidigare granskningar. I rapporten konstateras att varken kommunstyrelsen, kultur- och utbildningsnämnden eller överförmyndarnämnden hanterat granskningarna på ett ändamålsenligt sätt och tydligt tagit till sig av åtgärdsförslagen.

Mest kritik får överförmyndarnämnden, som både kommunrevisionen och länsstyrelsen har kritiserat förut.

Läs mer: "Hård kritik mot ouppmärksam nämnd"

Läs mer: "Kritik mot nämnden"

Då har kritiken bland annat handlat om att nämnden inte tillräckligt väl kontrollerat hur personerna med uppdrag - exempelvis förvaltare och gode män - skött sig. Det här innebär en risk för att oegentligheter inte upptäcks i tid. Vidare har rollfördelningen mellan nämnd och expedition fått kritik av revisionen.

Den senaste granskningen slår fast att överförmyndarnämnden har stora brister i hanteringen av allmänna handlingar. Roger Aitomäki berättar att handläggarnas arbetsbelastning varit hög och att personalomsättningen varit stor - och att detta leder till brister i verksamheten.

I en mening är han inte förvånad över att just överförmyndarnämnden också har brister vad gäller hanteringen av allmänna handlingar samt saknar rutiner för att behandla revisionens granskningar.

– Det har ju inte sett bra ut över tid. Men det är klart att man blir förvånad över att verksamheten inte tillförs mer resurser och att den inte får mer stöd. Det är oroväckande, säger han.

Samtidigt berättar han att överförmyndarnämnden tagit till sig kritiken och att det pågår ett förbättringsarbete för att åtgärda konstaterade brister. I våras anställdes en enhetschef som ska ge förslag på hur organisationen kan förändras till det bättre - exempelvis vad gäller personalstyrkan, säger Kenneth Nilsson, (S), ordförande i överförmyndarnämnden.

Han berättar också att verksamheten flyttat till nya lokaler vilket ger bättre förutsättningar för en mer rättssäker pappershantering.

– Nu är vi på väg åt rätt håll. Vi kommer att få ordning och reda. Och i den mån revisionen kommer att kräva åtgärder av oss kommer vi självklart att lämna ett bra svar.

Han tror att förslaget om organisationsförändringar sannolikt kommer innebära att kostnaderna för överförmyndarverksamheten kommer att öka något. I höst klubbas nästa budget. Om kommunstyrelsen och slutligen fullmäktige godkänner mer resurser till nämnden är därmed ännu inte klart.

Tror du att ni kommer att få mer pengar?

– Det återstår att se egentligen, men jag utgår ifrån att vi kommer få resurser för att klara av verksamheten på ett bra sätt, säger Kenneth Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om