Klimatförändringarna i Arktis går snabbt och havsisen har aldrig varit så liten som den var under sommaren 2012.
Under två dagar samlas miljöministrarna från medlemsländerna i Arktiska rådet i Kiruna för att diskutera hur man ska bromsa upp klimatförändringarna.
- Det är lite grann historia i detta eftersom det är första gången som miljöministrarna i Arktiska rådets medlemsländer samlas på det här viset. Vi har bland annat Rysslands och Kanadas ministrar på plats, det har vi lagt otroligt mycket jobb på, säger miljöminister Lena Ek (C).
Tre områden i fokus
Det är framför allt tre områden som ministrarna ska diskutera. Det ena är ekosystembaserad förvaltning i Arktis.
- Alltså att ta hänsyn till både miljö och människa för att det ska bli bra i framtiden och vi ska kunna ha ett Arktis som vi känner igen. När Arktis förändras så påverkas hela jorden, säger Lena Ek.
Ett annat område är biodivesitet och rapporter om floran och faunan i området som förändras snabbt och djurarter som slås ut.
- Det tredje ämnet som vi har är kortlivade klimatgaser och särskilt sot. Klimatförändringarna på Arktis går dubbelt så snabbt där som i resten av världen och temperaturen höjs dubbelt så snabbt, säger Lena Ek.
Också Finlands miljöminister Ville Niinistö håller med att sotutsläppen är den viktigaste frågan under mötet.
- Det här är en fråga där vi faktiskt är överens internationellt. Sverige, Finland och USA och de flesta andra länderna förutom Ryssland är med i en koalition som snabbt vill åtgärda sotutsläppen. Det sägs att det kan minska den globala uppvärmningen med nästan en grad om man åtgärdar det här, säger han.
Införa naturskyddsområden
Niinistö är också oroad över den eventuella utvinningen av naturresurserna i området i framtiden och anser att det behövs åtgärder redan nu.
- Man måste skapa naturskyddsområden i det Arktiska havsområdet och sätta spelregler för hur man kan utvinna naturresurser i områden som är väldigt känsliga och där ekosystemens påverkan kommer att vara väldigt stora om det händer en olycka, säger han.
Han är medveten om att det finns ett stort ekonomiskt tryck och att en utvinning kan bli svår att stoppa.
- Därför måste det finnas regler för att förhindra oljeutsläpp och reglera fartygstrafik i området, säger han.
Också Lena Ek ser risker med att utvinna naturresurserna som blir mer lättåtkomliga när isarna smälter.
- Regeringen arbetar väldigt hårt med att försöka begränsa och förebygga och få så bra regler på plats som möjligt just därför att vi ser att det här är väldigt riskabelt, säger hon.