Så ska Kirunabostäder stoppa energiläckaget
Kirunabostäder har hittat en modell för att kunna stoppa det stora energiläckaget i lägenheter och lokaler.Och samtidigt kunna investera omkring 200 miljoner kronor för att komma tillrätta med det eftersatta underhållet.
Tomas Eriksson, vd för Kirunabostäder, ser en möjlighet att komma ur bolagets onda cirkel och börja underhålla fastigheterna igen. Mats Laget till vänster är sälj- och marknadschef vid Schneider electric. FOTO: HANS STERNLUND
Foto: hans sternlund
Och minskat underhåll ger fler kostsamma reparationer och ännu högre kostnader för energi. I dag utgör vatten, el och värme omkring 39 procent av Kirunabostäders utgifter. För kommunens lokaler är kostnaden ännu något högre.
Inne i ond cirkel
Kirunabostäder har varit inne i en ond cirkel, men nu ser vd Tomas Eriksson en möjlighet att komma ur den.
- Det är ett stort problem att vi eldar upp en tredjedel av vår budget. Därför startar vi ett effektiviseringsprojekt för att få ned energikostnaderna samtidigt som vi kommer att kunna börja underhålla fastigheterna igen, säger han.
Företaget Schneider electric ska på Kirunabostäders uppdrag göra en analys och ta fram ett underlag hur stor besparing man kan göra på energin.
En del av besparingen kommer att vara garanterad.
Stor sparpotential
I fall inte målet uppnås står Schneider electric står för mellanskillnaden. Om målet överträffas delar företaget och Kirunabostäder på förtjänsten.
- Tidigare erfarenheter visar att man i snitt kan spara 20,4 procent av energikostnaderna. I Kiruna ser vi särskilt stor potential till besparingar, säger Mats Lager, sälj- och marknadsdirektör vid Schneider electric.
Analysen ska vara klar till sommaren. Därefter beslutar man hur mycket pengar man ska låna till projektet.
I etapp två ska åtgärderna genomföras, vilket kan ta omkring två år. Tomas Eriksson uppskattar att det kan handla om investeringar på 200 miljoner kronor för både Kirunabostäder och kommunens fastigheter.
Fasad och fönster
Investeringen ska betala sig genom de minskade driftskostnaderna.
Tomas Eriksson ser det som ett sätt att komma tillrätta med de eftersatta underhållet på fastigheterna.
- Om man ska byta ut isoleringen måste man ta ned fasaden. Då kanske man byter ut den och samtidigt sätter in nya fönster, säger han.
Samarbetet med Schneider electric ska även innefatta samarbete kring driften över en längre tid. Personalen i Kirunabostäder och kommunen ska också utbildas att sköta de nya energisnåla fastigheterna på ett bra sätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!