– Vi håller inte med i hur rätten resonerat och vill få det här prövat ordentligt, säger Jörgen Andersson, chef vid sektionen för luftrum och flygplatser på Transportstyrelsen.
Även samebyarna anser att ärendet är viktigt för rättstillämpningen.
– Ytterst handlar det om hur förvaltningsmässiga beslut kan fattas och vilka verktyg samebyarna har för att skydda renar som befinner sig i utsatta områden, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist och verksamhetschef vid Svenska samernas riksförbund (SSR).
Bakgrunden är de ansökningar som fjällsamebyarna Laevas och Gabna gjorde, där man ville att Transportstyrelsen skulle upprätta restriktionsområden för luftfart våren 2024.
Områdena är angränsande till varandra. Gabnas område ligger sydost om Abiskojaure, och gällde 9–26 maj. Laevas område ligger norr om Kebnekaise, och gällde 29 april–31 maj.
Syftet: att freda renarna under en känslig period och minska skador på renskötseln.
Helikopterskidåkningen, eller heliskiing som den kallas, har vuxit i popularitet. Samtidigt som båda områdena är året runt-marker för samebyarna är de också attraktiva för bolagen som bedriver verksamhet i Kirunas fjällvärld.
Samebyarna uppgav att flygningar och landningar skrämmer renarna och förstör betesron. Renarna riskerar att drabbas av olyckor i den steniga och branta terrängen, och högdräktiga vajor och nyfödda kalvar stressas, vilket kan leda till att vajor kastar foster och kalvar överges.
Flera remissinstanser yttrade sig.
- Länsstyrelsen hade inget att erinra mot ett restriktionsområde, utan såg fördelar för det rörliga friluftslivet och djurlivet.
- Sametinget tillstyrkte byarnas ansökan.
- Kiruna kommun ansåg att ett restriktionsområde var onödigt. De olika aktörerna borde kunna samverka genom dialog, som man gjort tidigare. Annars var sektorisering den bästa lösningen.
- Bolagen Abisko Mountain Lodge, Niehku Adventure och Heliskiguides Sweden anförde bland annat att de föredrog att det skulle fungera som tidigare med daglig kontakt mellan renskötare och bolag, att deras piloter är erfarna, att det mestadels handlade om strörenar i området och att de sett väldigt få döda renar under åren.
Transportstyrelsen beslutade att upprätta restriktionsområden, men delade upp dem i olika sektorer eftersom myndigheten ansåg att det inte går att slå fast att det finns ren och kalvande vajor i hela området samtidigt.
Samebyarna skulle uppfylla ett antal olika villkor för att en eller flera sektorer skulle stängas av. Bland annat två dagar i veckan redogöra för var i området ett större antal renar befann sig och hur renarna förväntas röra sig. Byarna skulle även redovisa hur många renar som dött på grund av heliskiing under 2019–2023.
Samebyarna överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Linköping, som i ett interimistiskt beslut i maj 2024 beslutade att restriktionsområdena skulle gälla i sin helhet, utan krav på aktivering av sektorer.
Samebyarna sågade dokumentationskraven i sin överklagan. Bland annat slog man ned på följande:
- Att redovisa döda renar/kalvar är omöjligt, eftersom rovdjur ofta hunnit äta upp kadaver.
- Att förutspå rörelsemönster är omöjligt eftersom renen strövar fritt och påverkas av väder och vind.
- Bristande digital täckning försvårar kontakten med Transportstyrelsen.
I december kom förvaltningsrätten med sin dom, där den upphävde Transportstyrelsens beslut om sektorisering. Rätten anser det bevisat att renar rör sig i området och att stänga av området sektorsvis är förenat med praktiska svårigheter. Rätten ogillar även att myndigheten lagt över ansvaret på byarna att aktivera sektorer.
I januari överklagade Transportstyrelsen domen till kammarrätten. Myndigheten anser att domen är otydligt skriven på flera punkter, och hänvisar till andra domar i liknande ärenden där flera oklarheter finns.
Den uppger även att man aldrig lämnat över myndighetsutövande till samebyarna, eftersom själva aktiveringen av sektorerna sköts av Transportstyrelsen. Myndigheten noterar vidare att samebyarna tidigare meddelat att sektorer ska aktiveras vid ett stort antal tillfällen trots bristande digital täckning.
Transportstyrelsen skriver att det finns synnerliga skäl för kammarrätten att bevilja prövningstillstånd.
Det är ännu oklart hur årets säsong påverkas.