Sköterskorna vill till Kiruna

En våg av undersköterskor har dragit in över Kiruna. När kommunen utannonserade nya tjänster var söktrycket högre än någon hade vågat tro.

Hänger ihop. Arbetsförmedlingens chef Terje Raattamaa tror att det ökade söktrycket till vården har ett samband med LKAB:s konjukturnedgång.

Hänger ihop. Arbetsförmedlingens chef Terje Raattamaa tror att det ökade söktrycket till vården har ett samband med LKAB:s konjukturnedgång.

Foto: Åsa Junkka

KIRUNA2014-09-11 08:00

60 fasta tjänster som undersköterska i Kiruna kommun – 30 inom hemtjänsten och 30 på särskilda boenden. 231 sökande. Intresset för att arbeta med omsorg i Kiruna kommun är stort.

– Vi blev väldigt glatt förvånade, säger Kiruna kommuns personalchef Ann-Sofie Reineström och fortsätter:

– Det kan vara att många av dem redan jobbar i våra verksamheter. Men en del kanske vill byta jobb och prova på vården.

Terje Raattamaa, som är chef för Arbetsförmedlingen i Kiruna, ser ett samband med LKAB:s konjunkturnedgång. Gruvbolaget har inte kunnat förlänga kontraktet med lika många sommarvikarier som tidigare. Samtidigt suktar offentliga verksamheter, som vård, skola och omsorg, efter personal.

– Det är viktigt att belysa att det finns andra näringar som behöver folk. Är man arbetslös kanske man kan vara inom vården om inte LKAB visar att det händer något, säger Terje Raattamaa och fortsätter:

– Både tjejer och killar söker LKAB-utbildningar. Och knappt någon till omvårdnad. Vi vet alla att det är dåligt.

Kiruna kommun har inte gjort någon särskild satsning för att locka personal till vården. Det är ett arbete som ständigt pågår.

– Jag tycker hela tiden vi jobbar med det. Vi har varit ute på skolor och har även pratat om att man kan vidareutbilda sig inom vården. Och vi gjorde den här garantin för de som gick vårdutbildning, att man fick en tillsvidareanställning. Det är ju en garanti, om man har godkända betyg. Och den står kvar, så börjar man läsa vård har man en tillsvidareanställning, säger Ann-Sofie Reineström.

Men att så många som 231 har sökt de senaste tjänsterna är ett tecken på att alla inte är utbildade undersköterskor.

– Jag tror att det är många som inte är behöriga, säger Reineström som tycker att obehörig personal också ska tas tillvara:

– Man kan ju ha annan arbetslivserfarenhet, som att jobba inom handeln och vara van med människor.

Kommunen bedriver dessutom ett projekt för att utreda hur stor del av personalstyrkan som behöver vara utbildade undersköterskor. Det finns andra arbetsuppgifter, som att sköta tvätt och städning, som kan kräva andra kompetenser.

Reineström ser det som ett led i arbetet att öka vård- och omsorgssektorns status.

– Det blir jätteintressant att se vilka yrkesgrupper som behövs. Men jag tycker att vi hela tiden pratar mycket om att ta hand om vikarier och få yngre personer intresserade av yrket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om