Bostadsrättsföreningen Karlavagnen i centrala Kiruna fick under 1990-talets första del, borgenshjälp av kommunen. Kiruna kommun gick in som säkerhet när föreningen tog ett lån hos Handelsbanken. Lånet gick till omfattande renoveringar av lägenhetsbeståndet.
Några år senare fick föreningen problem med att betala tillbaka banklån och räntor. Det ledde till att Kiruna kommun löste en del av lånet. Det var 1997. Då handlade det om 16,5 miljoner kronor.
– Det är utifrån den här skulden och ett skuldebrev som kommunen nyligen ställt krav om återbetalning. Eftersom föreningen inte betalat så har skulden löpt på och totalsumman har växt, med räntan, säger Hans Andersson.
Uteblivna amorteringar, plus räntor, har fått skuldberget att nästan dubbleras. Nu, drygt 20 år senare, så ligger skulden på nära 30 miljoner kronor och bostadsrättsföreningen har ansökt om rekonstruktion. Gällivare tingsrätt har beviljat rekonstruktionen.
– En överenskommelse med Kiruna kommun är målet. Bortsett från den här skulden så är föreningen inte på dekis. De har en fungerande verksamhet. Vi vill föra diskussioner med kommunen så att man kan lösa detta på ett sätt så att föreningen kan klara sin ekonomi, säger Hans Andersson.
Gun Nilsson, ekonomichef, vid Kiruna kommun, säger att uppgifterna om att bostadsrättsföreningen sökt sig i rekonstruktion är helt nya för henne.
– Jag har ingen uppdatering annat än det du säger nu till mig. Sista mötet med föreningen var före jul. Vi har haft en del mailkontakt men inte mer.
Kiruna kommun har givit respit till bostadsrättsföreningen och väntar på att föreningen ska kontakta oss, säger hon.
Kommunchefen, Peter Niemi, menar att kommunen inte "stänger några dörrar" men att faktum kvarstår. Pengarna måste återbetalas.
– Ytterst handlar det om att styrelsen och föreningen inte klarat av att hantera sin ekonomi. Det är ytterst beklagligt men pengarna ska ju betalas tillbaka, säger kommunchefen Peter Niemi.
Under nästa vecka hålls ett borgenärssammanträde vid Gällivare tingsrätt. Sedan har parterna 3 månader på sig, med ev förlängning, att komma fram till en lösning. Fungerar inte det - då blir det konkurs.
– Konkurs är ett alternativ om man inte lyckas hitta en överenskommelse. Man har ju närmat sig en sådan situation genom rekonstruktonen. Men det blir inte bra för någon av partena om man hamnar i ett sådan läge. Det tror jag inte att någon skulle tycka var bra, säger Hans Andersson.